Wereldwijd protest tegen IS

De betoging tegen IS in Brussel ©REUTERS

In tientallen steden in de hele wereld vonden zaterdag betogingen plaats tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). In het centrum van Brussel hebben zaterdagnamiddag volgens politie ongeveer 2.400 mensen deelgenomen aan zo'n betoging.

De betogers vroegen internationale steun voor de Koerdische strijd in Kobani, de Syrische stad aan de grens met Turkije die al meerdere weken belegerd wordt door Islamitische Staat (IS).

De manifestatie vertrok in Brussel rond 14.00 uur aan het Noordstation en trok naar het Schumanplein. 

Er werd onder meer ook verwezen naar het project Rojava, of Syrisch Koerdistan, waar Kobane deel van uitmaakt. 'Koerdische, Arabische, Assyrische, Chaldeessche, Armeense en Turkmeense vertegenwoordigers hebben in november 2013 de facto een regering van democratische autonomie uitgeroepen in Rovaja", aldus Peter Perrem, die het Nationaal Congres van Koerdistan steunt.µ

'Het project van Rovaja stelt een voor het Midden-Oosten unieke democratische, multi-etnische, multiconfessionele visie voor, tegengesteld aan de visie van IS', aldus Perrem.

Rojava is georganiseerd in drie kantons, geregeerd door een systeem van volksparlementen. 'Het verdedigt principes als zelfbeheer, emancipatie van de vrouwen en antikapitalisme.

Zaterdag 1 november was uitgeroepen tot De Dag van Kobani, omdat overal ter wereld miljoenen mensen de straat opgingen om hun steun voor de stad uit te spreken.

Kobani wordt al wekenlang belegerd door de extremisten van Islamitische Staat (IS). Koerdische strijders verdedigen de stad.

In Kobani zelf zijn vrijdag  zo'n 150 zwaarbewapende Iraakse Koerden aangekomen. Dat was mogelijk omdat Turkije voor het eerste de toestemmming gaf om niet-Syrische Koerden de grens te trekken en de Syrische Koerden die Kobani verdedigen te hulp te snellen. Deze zogenaamde peshmerga voeren ook extra munitie aan. Vanaf zaterdag zouden ze al meevechten. 

In combinatie met de bombardementen van de Amerikanen op de stellingen van de IS, zou dit het mogelijk moeten maken om de druk op de stad te verlichten. Om de stad wordt al meer dan 40 dagen gevochten.

In de gevechten om de stad vielen volgens mensenrechtenorganisaties al zo'n 800 à 1.000 doden, iets meer dan de helft zouden IS-strijders zijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud