Advertentie

39.000 jobs verloren door corona

In de horeca daalde de werkgelegenheid sterk. ©REUTERS

De coronacrisis deed de Belgische economie in het tweede kwartaal van dit jaar met 12,1 procent krimpen. Maar de binnenlandse werkgelegenheid daalde maar met 0,8 procent tegenover het eerste kwartaal.

Dat blijkt uit de cijfers die de Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) en de Nationale Bank (NBB) maandagochtend publiceerden over de economische ontwikkelingen in het tweede kwartaal.

Tegenover de economische krimp van 12,1 procent valt de daling van de werkgelegenheid mee. Maar het betekent toch dat 39.000 arbeidsplaatsen verloren zijn gegaan.

De daling van de werkgelegenheid situeert zich vooral bij de loontrekkenden, omdat tijdelijke contracten niet werden verlengd.

De daling van de werkgelegenheid situeert zich vooral bij de loontrekkenden. De belangrijkste reden is dat in de coronacrisis tijdelijke contracten, bijvoorbeeld van uitzendkrachten, jobstudenten en flexiwerknemers, niet werden verlengd. Voor heel wat andere werknemers deden tal van bedrijven een beroep op het stelsel van tijdelijke werkloosheid. Maar zolang die werkloosheid tijdelijk is, wordt dat niet beschouwd als jobs die verloren zijn gegaan.

In het tweede kwartaal werden ook vrijwel geen nieuwe jobs gecreëerd. De werkgelegenheid bij de zelfstandigen bleef min of meer stabiel.

Zelfstandigen

De bedrijfstakken waar de daling van de werkgelegenheid het meest uitgesproken was, waren de horeca en de diensten aan ondernemingen, waar de uitzendkantoren onder vallen.

Volgens de nieuwste cijfers van het INR en de NBB liep de economische activiteit in ons land in het tweede kwartaal - toen de lockdown voor een groot stuk van kracht was - met 12,1 procent terug tegenover het eerste kwartaal (toen er ook al een krimp was van 3,5 procent). Dat bevestigt grotendeels het resultaat van de voorlopige flashraming van eind juli, die het had over een achteruitgang van de economische activiteit met 12,2 procent

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud