Advertentie

Aantal faillissementen daalt andermaal in september

De hangar 41 van Jo Peeters moest de deuren sluiten in Antwerpen. ©troostwijk.be

Het aantal faillissementen in ons land is in september andermaal gedaald ten opzichte van vorig jaar, met 11,9 procent. Het is al de derde maand op rij dat het aantal sluitingen daalt. Ook de volledige balans tussen januari en september oogt positief.

Maandelijks lijst het financiële informatiekantoor Graydon op hoeveel bedrijven over de kop gingen in ons land. Na een erg bar 2013 blijkt nu uit de cijfers van Graydon dat het aantal faillissementen dit jaar tot nu toe gevoelig lager ligt. Vanaf begin dit jaar tot nu gingen er 8.305 bedrijven over de kop, dat is 7,1 procent beter dan dezelfde periode vorig jaar. Toen moesten er 8.942 bedrijven de deuren sluiten. 

Het is vooral de laatste drie maanden dat het aantal faillissementen daalt tegenover vorig jaar. In september lag het aantal bedrijven dat de boeken neerlegden andermaal lager. Er gingen 1.211 bedrijven failliet, 11,9 procent minder dan de 1.374 bedrijven die vorig jaar de boeken sloten. 

Wallonië negatieve uitschieter

De cijfers zijn hoopgevend, maar verdienen toch nog enige nuance. Het aantal faillissementen dit jaar staat immers nog altijd op de tweede plaats, na het absolute 'topjaar' vorig jaar. In de jaren voor de financiële crisis losbarstte, 2006 en 2007, klokte het aantal bedrijfssluitingen tussen januari en september nog af op 'amper' 5.613 en 5.575 eenheden. In september 2007 waren er nog maar 792 gedwongen sluitingen. 

11,9
Het aantal faillissementen lag in september 11,9 procent lager.

De daling van het aantal faillissementen is grotendeels te danken aan het Vlaamse en Brusselse Gewest. In de periode van januari tot nu sloten in Vlaanderen 4.163 bedrijven de deuren, dat is 6,3 procent minder dan vorig jaar. Brussel kende een daling van maar liefst 20 procentpunt, tot 1.591 gevallen. Wallonië is de negatieve uitschieter: met 2.521 gevallen gingen er 2,3 procent meer bedrijven failliet dan vorig jaar. Vooral Namen lijkt een zwarte vlek, met 20 procent meer faillissementen.

De sectorale uitsplitsing toont een verbetering voor alle grote sectoren. Sectoren die het notoir moeilijk hebben zoals de horeca, de groothandel of de bouw zien het aantal faillissementen afnemen. De horeca wint 10 procent, de bouw 2,8 procent. Bij de groothandel is de winst het minst groot, met 1,3 procent minder zaken die failliet gingen. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud