ABVV gaat opnieuw actievoeren tegen regering

©BELGA

De socialistische vakbond dreigt in de eerste helft van december met een actiedag. Stakingen zijn niet uitgesloten.

Dat besliste het federaal comité van ABVV vrijdagmiddag. Ook in aanloop naar de federale verkiezingen in 2019 zullen nieuwe acties volgen. ‘We blijven verzet voeren tegen deze regering’, aldus ABVV-topvrouw Miranda Ulens.

Het actieplan van de rode vakbond is gericht ‘tegen het politieke beleid’ van de regering-Michel, aldus Miranda Ulens, de algemeen secretaris van het ABVV. Dat beleid, zo vindt de vakbond, is in het voordeel van de vermogenden en bedrijven, terwijl de zwaksten in de samenleving moeite hebben met het betalen van hun facturen.

Sensibiliseren, betogen of staken

'Ook in de aanloop vaan de verkiezingen in mei volgend jaar zullen we actie voeren in functie van de politieke actualiteit, regeringsmaatregelen en het verloop van het sociaal overleg.'
Miranda Ulens
algemeen secretaris ABVV

In de eerste helft van december zal een actiedag worden georganiseerd tegen het regeringsbeleid. ‘Liefst samen met de andere vakbonden, desnoods alleen’, zegt Ulens. Het kan zowel gaan om sensibiliseren als betogen, maar ook om staken. ‘Het zijn de regio's en sectoren die daarover beslissen.’ Tegen 6 november moet duidelijk worden wanneer de actie plaatsvindt, en of ACV en ACLVB meedoen. 

Ook in aanloop naar de federale verkiezingen in mei volgend jaar wil de vakbond actievoeren om zo de druk op de ketel te houden. Een concrete invulling is er nog niet, maar dat zal gebeuren ‘in functie van de politieke actualiteit, regeringsmaatregelen en het verloop van het sociaal overleg’.

Zware beroepen

15
november
Als de sociale partners tegen 15 november geen akkoord bereiken over de zware beroepen, zal de regering zelf de moeilijke knopen doorhakken.

Onder meer de uitkomst van de discussie over de zware beroepen zal een rol spelen in het uittekenen van dat actieplan. Vrijdagmiddag zaten bonden en werkgevers daarover opnieuw samen in de Nationale Arbeidsraad. Ze proberen tot een vergelijk te komen over de zware beroepen in de privésector, die recht geven op een vroeger pensioen. 

De tijd begint te dringen, zeker nu pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) een deadline heeft opgelegd. Als de sociale partners tegen 15 november geen advies hebben uitgebracht, zal de regering zelf de moeilijke knopen doorhakken. Op 5 november, na de herfstvakantie, zitten de onderhandelaars opnieuw samen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud