in memoriam

Alexandre Lamfalussy (1929-2015)

De Belgische econoom Alexandre Lamfalussy, een van de grondleggers van de euro, is op 86-jarige leeftijd overleden. Hij speelde ook een belangrijke rol in de hervorming van het financieel toezicht in ons land.

Sándor Lámfalussy werd op 26 april 1929 geboren in Kapuvár in Hongarije. In 1949 ontvluchtte hij echter zijn vaderland. Hij belandde in België als statenloze vluchteling. Hij studeerde economie in Leuven en Oxford en doceerde later ook in Yale en Leuven.

Hij begon zijn professionele loopbaan als econoom bij de Bank van Brussel en bracht het tot voorzitter van het directiecomité. Kort na de fusie van de Bank van Brussel met de Bank Lambert tot de BBL, stapte hij in 1976 over naar de BIS (Bank for International Settlements) waar hij fungeerde als economisch adviseur. Van 1986 tot 1993 was hij algemeen directeur van die instelling.

In 1988 werd hij lid van het Comité Delors dat een stappenplan ontwikkelde naar een economische en monetaire unie in Europa. Van 1994 tot 1997 leidde hij het Europees Monetair Instituut, de voorloper van de Europese Centrale Bank.

In de jaren 2000 deed zowel de Belgische regering als de Europese Raad een beroep op Lamfalussy als raadgever. Zo zat hij in het jaar 2000 een Comité van wijzen voor dat, voor rekening van de ministers van Economie en Financiën van de 15, werk moest maken van de harmonisering van de beurspraktijken in Europa.

Eind 2008, in volle financiële crisis, vroeg de Belgische regering Lamfalussy om een comité voor te zitten dat voorstellen moest formuleren om het financieel systeem te versterken en het toezicht op de banken te verbeteren. Het rapport-Lamfalussy leidde tot een hertekening van het toezicht op de financiële sector in ons land waarbij de verantwoordelijkheid voor het bankentoezicht terecht kwam bij de Nationale Bank.

Vanwege zijn verdiensten voor ons land kreeg Lamfalussy in 1996 de titel van baron.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud