netto

Ambtenaren zien wedde pas in 2017 stijgen

©Photo News

De kans is groot dat ambtenaren tot begin 2017 moeten wachten voor een eerste weddeverhoging. Een gevolg van de nulinflatie én de indexsprong.

Nulinflatie. Iedereen tobt er over, van ECB-voorzitter Mario Draghi tot de vastgoedgroep Retail Estates. Maar ook ambtenaren en elke Belg die een sociale uitkering ontvangt voelen de gevolgen aan den lijve. De kans is reeël dat ze tot begin 2017 zullen moeten wachten voor ze hun wedde of uitkering nog eens zien stijgen.

Dat lange wachten heeft twee redenen. Ten eerste is er dus de lage inflatie. In november dook die zelfs even onder nul, zodat het leven jaar op jaar iets goedkoper werd. Daar komt niet zo snel verandering in, meent het Planbureau in zijn jongste inflatievooruitzichten. Pas in april zou de inflatie weer positief worden.

Het gevolg is dat het Planbureau nu denkt dat de spilindex pas in juli in plaats van mei zal overschreden worden. Bij zo'n overschrijding verhoogt de overheid dan in principe de weddes (vanaf september) en de uitkeringen (vanaf augustus) met 2 procent.

In principe, want de regering Michel-I heeft besloten een 'indexsprong' toe te passen. En dat is de tweede reden waarom ambtenaren heel lang geduld zullen moeten oefenen. De eerstkomende indexsprong, waarschijnlijk in juli dus, wordt overgeslagen. En de daaropvolgende indexsprong zal er niet snel komen, aangezien de cijferaars van het Planbureau de inflatie zelfs eind 2015 nog niet boven 1 procent zien uitkomen.

Waarschijnlijk zal het dus tot begin 2017 duren eer de weddes en uitkeringen met 2 procent stijgen. Dat zal dan vier jaar na de vorige verhoging zijn: het is van november 2012 geleden dat de spilindex overschreden werd. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud