Begroting voorziet fiscale stimulans voor start-ups

©BELGA

De regering-Michel moedigt op voorstel van Open VLD-vicepremier Alexander De Croo investeringen in start-ups fiscaal aan. Dat is een van de beslissingen die afgelopen weekend werden genomen bij de begrotingscontrole.

De federale regering heeft in de nacht van zondag op maandag de begrotingscontrole afgerond. 'We hebben constructief gewerkt, in de grootste discretie en in één weekend, wat een record is', stelde premier Charles Michel (MR). Hij prees de enorme 'ploegspirit' die de regering tentoon had gespreid. Vicepremiers Jan Jambon (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) prezen Michel dan weer om de ploeg 'in moeilijke omstandigheden bijeen te houden'. 

De begrotingscontrole gebeurde relatief pijnloos voor de modale burger: zonder grote besparingen en zonder nieuwe belastingen. Zo wordt er op de overheidsdepartementen (25 miljoen euro) en de mutualiteiten (20 miljoen euro) maar minimaal bespaard. De grootste besparing gebeurt via de inloopbanen voor jongeren. Door jobs te creëren voor jongeren verwacht de regering 80 miljoen euro minder aan werkloosheidsuitkeringen te moeten uitgeven. 

Jambon benadrukte verder dat bij de nieuwe inkomsten die gezocht worden 'de zwaarste schouders de zwaarste lasten moeten dragen'. Zo rekent de federale overheid op 160 miljoen uit de strijd tegen de fiscale fraude, wordt de kaaimantaks met een jaar vervroegd (50 miljoen euro) en moet ook de diamantsector zijn steentje bijdragen (50 miljoen euro). 

Voorts is er ook geld voor nieuw beleid. Het meest opvallende is de 30 miljoen euro die wordt uitgetrokken voor een start-upplan, dat starters moet helpen. Wie investeert in een nieuwe onderneming, gaat een belastingvermindering krijgen. Voorts krijgen startende ondernemingen een loonlastenverlaging. Ook crowdfunding wordt fiscaal aangemoedigd. En er komt een investeringsaftrek voor digitale investeringen, zoals betalingssystemen en cyberveiligheid.

Tot slot is het de bedoeling nachtarbeid mogelijk te maken in de e-commercesector. 'In België kan een bestelling na 20 uur pas de volgende dag worden verwerkt, terwijl het in de buurlanden mogelijk is die bestelling diezelfde avond nog te laten vertrekken', zegt De Croo. De regering wil voor de zomer een reglementair kader voor nachtarbeid in deze sector. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud