Advertentie

Begrotingstekort 8 miljard kleiner dan voorzien

Jean Deboutte, de directeur van het schuldagentschap. ©BELGA

De schatkist raamt het federale begrotingstekort nu op 31,5 miljard euro.

Het gat in de begroting van 2020 is minder groot dan gevreesd. Het Federaal Agentschap van de Schuld raamt de financieringsbehoefte van de federale overheid nu op 31,5 miljard euro. In juni raamde de schatkist het tekort nog op 39,9 miljard.

Het Agentschap zegt niet waarom het tekort kleiner is dan verwacht. Maar de meevaller is wellicht te danken aan de hoger dan verwachte economische activiteit. De Belgische economie kromp in het tweede kwartaal minder dan voorzien en groeide in het derde kwartaal meer dan verwacht.

De schatkist rekent op 2 miljard Europees geld.

Omdat het begrotingstekort kleiner is moet de federale overheid ook minder geld lenen. De schatkist raamt haar financieringsbehoefte nu op 51,5 miljard euro in plaats van 60,4 miljard. Die miljarden moeten niet alleen het tekort van dit jaar dekken, maar ook vervallende obligaties herfinancieren.

De schatkist zal het uitstaande bedrag van de kortlopende schuld slechts met 3 miljard verhogen in plaats van de eerder geraamde 10 miljard. Voorts zal ze voor 48,5 miljard langlopend schuldpapier uitgeven in plaats van 49 miljard.

Het schuldagentschap verwacht dat het 2 miljard euro ontvangt van het SURE-instrument van de Europese Unie. Met dat Europees geld kunnen de lidstaten de werkgelegenheid ondersteunen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud