'Begrotingstekort loopt op tot 46 miljard'

Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis.

BNP Paribas Fortis ziet het Belgische begrotingstekort in 2020 stijgen naar 10,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en de overheidsschuld naar 122,6 procent van het bbp.

De coronacrisis leidt niet alleen tot een zeer zware recessie maar ook tot een forse verslechtering van de overheidsfinanciën. Tien dagen na de publicatie van erg sombere groeivooruitzichten heeft BNP Paribas Fortis ook een nieuwe raming gemaakt van de budgettaire vooruitzichten. BNP Paribas Fortis verwacht dat het begrotingstekort in 2020 oploopt tot 46 miljard euro of 10,9 procent van het bbp. In 2019 bedroeg het deficit 'slechts' 9 miljard of 1,9 procent van het bbp.

De stijging van het tekort is vooral te wijten aan de daling van de ontvangsten.
BNP Paribas Fortis

'De stijging van het tekort is vooral te wijten aan de daling van de ontvangsten', zegt BNP Paribas Fortis. De bank verwacht dat de ontvangsten in verhouding tot het bbp stabiel blijven en door de krimp van de economie met 27 miljard euro dalen. De federale overheidsdienst Financiën meldde al dat de fiscale ontvangsten in maart zijn gekelderd.

Voorts verhoogt de overheid de niet-rente-uitgaven met 10 miljard euro om de economie te ondersteunen. Dat is volgens BNP Paribas Fortis een 'juiste keuze.' De rentelasten blijven ongeveer stabiel.

Daling in 2021

Het voor volgend jaar verwachte economisch herstel zal het begrotingstekort in 2021 doen terugvallen naar 6,9 procent van het bbp. Maar de schuldgraad blijft licht stijgen, naar 123,6 procent van het bbp.

BNP Paribas Fortis noemt de stijging van het begrotingstekort verdedigbaar. 'Vrijwel alle Europese landen bevinden zich in dezelfde situatie. Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank en de begrotingsdiscipline van de Europese waakhond zullen zich daaraan moeten aanpassen.'

De begrotingsvooruitzichten van KBC en ING zijn wat minder pessimistisch dan die van BNP Paribas Fortis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud