Advertentie
netto

Belfius betaalt klanten rente op woonkrediet

De staatsbank gaat een persoonlijke oplossing aanbieden voor wie recht heeft op een negatieve rente. ©Photo News

De staatsbank gaat klanten dan toch een rente op hun woonkredieten uitkeren, ook al had ze dat eind vorig jaar nog afgewezen.

Belfius weigerde tot dusver de rente op een beperkt aantal woonkredieten met een flexibele rente onder nul te laten zakken, maar zal daar nu toch een vergoeding voor betalen. Dat laat het N-VA-Kamerlid Johan Klaps weten. 'Na lang aandringen heeft Belfius als laatste bank beslist haar klanten met een negatieve rente terug te betalen. Ik ben blij dat die klanten krijgen waar ze recht op hebben.'

Waarover gaat het? Als gevolg van de negatieve rente zagen sommige klanten - die een hypotheeklening afsloten met variabele rentetarieven - hun rente onder nul zakken. Daardoor moest de bank in principe rente betalen aan de klant, in plaats van omgekeerd, zoals gebruikelijk is. Maar Belfius weigerde dat te doen, in tegenstelling tot andere banken zoals ING en BNP Paribas Fortis.

De staatsbank beriep zich op de algemene voorwaarden, waarin staat dat het krediet 'in het voordeel van de bank' intresten opbrengt. 'Bijgevolg kan de bank zelf geen intrest verschuldigd zijn', klonk het. 

Ombudsfin

Het expertencollege van Ombudsfin sprak zich eind vorig jaar in een individueel dossier - de bank wordt niet genoemd, maar het gaat om Belfius - uit in het voordeel van een klant die eiste dat de bank de negatieve rente zou betalen. De experts van Ombudsfin oordeelden dat banken 0 procent niet achteraf als ondergrens mogen inbouwen, omdat de wet voorschrijft dat de aanpasbare rente evenveel naar boven als naar beneden moet kunnen gaan. ‘Het college is van mening dat de bank verplicht was om de negatieve rente te betalen aan de klant’, besluit het niet-bindende advies. De financiële ombudsdienst riep Belfius op om in het concrete geval een negatieve rente van 0,0146 procent toe te passen.

Na lang aandringen van de N-VA en minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) gaat Belfius toch akkoord. 'Belfius heeft gemerkt dat zijn houding in dit dossier imagoschade kan veroorzaken en ziet zich daarom genoodzaakt om in een commerciële tussenkomst te voorzien', laat Johan Klaps (N-VA) weten.

Er komt een terugbetaling op maat. Belfius gaat de dossiers met een negatieve rentevoet op hun woonkrediet onderzoeken. Die klanten wordt een 'persoonlijke oplossing' aangeboden. Het is vervolgens aan de klanten om dit voorstel al dan niet te aanvaarden.

Klaps roept alle betrokken klanten op naar hun plaatselijk Belfius-kantoor te gaan 'en het voorstel te aanhoren'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud