België boekt grootste handelsoverschot in 15 jaar

Een containerschip in de haven van Antwerpen. ©Tim Dirven

De forse verbetering van de handelsbalans in februari is misschien niet duurzaam.

België heeft in februari een handelsoverschot geboekt van 1,1 miljard euro, tegenover een tekort van 87 miljoen in februari vorig jaar. Dat is het grootste surplus sinds juli 2004. Het grote boni is een verrassing. Na een eerste snelle raming, een maand geleden, schatte de Nationale Bank het handelsoverschot van februari op 307 miljoen.

De verbetering van de handelsbalans is vooral te danken aan de handel met Frankrijk en Duitsland. De export steeg jaar op jaar met 9,2 procent naar 25,6 miljard. Vooral de export van chemische producten en in mindere mate diamant en metalen nam toe. De invoer groeide slechts met 4 procent.

De sterke verbetering van de handelsbalans weerspiegelt wellicht vooral tijdelijke factoren. Volgens een snelle eerste raming sloot de handelsbalans in maart met een tekort van 636 miljoen euro. Dat cijfer kan nog sterk worden herzien. Ook in januari en de laatste twee maanden van 2018 was er een handelstekort.

De cijfers van de handelsbalans zijn de jongste maanden volatieler dan gewoonlijk. Dat is wellicht een gevolg van de handelsoorlog tussen de VS en China. Als Amerikaanse of Chinese invoerders een verhoging van de invoertarieven verwachten, versnellen ze transacties om die taksen te vermijden. Daarna valt de handel terug. Die verschuivingen hebben wellicht ook een invloed op de handelsstromen van Europese landen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud