België creëerde 316.600 jobs onder premier Michel

Niet alleen in de dienstensector maar ook in de bouw zijn er veel banen bijgekomen. ©Dries Luyten

De gunstige economische conjunctuur en het regeringsbeleid hebben de jongste vijf jaar de werkgelegenheid in België sterk doen stijgen.

Het aantal personen met een baan is in in het derde kwartaal gestegen naar 4.893.200, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. In vergelijking met het derde kwartaal van 2014, net voor het aantreden van premier Charles Michel (MR), groeide het aantal arbeidsplaatsen met 316.600.

Vooral de dienstensector zag de werkgelegenheid toenemen. Daar groeide het aantal banen met 300.900. Ook de bouwsector (+11.900) en de industrie (+4.900) creërden arbeidsplaatsen. In de landbouw daarentegen daalde de werkgelegenheid.

De groei van de werkgelegenheid is onder meer te danken aan de gunstige economische conjunctuur. De Belgische economie groeide tussen het derde kwartaal van 2014 en het derde kwartaal van 2019 met 8,5 procent. Het aantal banen steeg in dezelfde periode met 6,9 procent.

Loonkosten

Ook het regeringsbeleid heeft bijgedragen tot de jobcreatie. De federale regering drukte de loonkosten via een indexsprong en een verlaging van de sociale lasten. Ze verhoogde ook de flexibiliteit van de arbeidsmarkt, onder meer door de lancering van flexijobs. Michel herhaalde met de regelmaat van de klok dat 'jobs, jobs, jobs' de topprioriteit was van de regering.

Ondanks de sterke jobcreatie blijft de werkgelegenheid in België relatief laag. Slechts 71 procent van de 20- tot 64-jarigen had in het tweede kwartaal een baan. In de eurozone bedraagt de werkzaamheidsgraad 72,7 procent. De Belgische werkzaamheidsgraad is dus lager dan het Europees gemiddelde.

Magnette

Er bestaat tussen de politieke partijen een consensus dat ons land de werkzaamheidsgraad verder moet verhogen. Informateur Paul Magnette schrijft in zijn informateursnota dat de werkzaamheidsgraad tegen het einde van de regeerperiode, in 2024, moet stijgen naar 75 procent. Meer jobs zijn nodig om de kosten van de vergrijzing te helpen betalen.

Een werkzaamheidsgraad van 75 procent is een ambitieuze doelstelling. De Belgische economie zal de komende vijf jaar wellicht trager groeien dan de voorbije vijf jaar. Bovendien zijn voor een sterke toename van de werkzaamheidsgraad hervormingen van de arbeidsmarkt nodig, maar een akkoord daarover is nog niet voor morgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud