België heeft op twee na hoogste belastingdruk van OESO

©Photo News

De Belgische belastingdruk is voor het derde jaar op rij afgenomen, maar we blijven in het koppeloton van hoge belastingen.

Van de OESO, de club van 35 rijke landen, heeft België de op twee na hoogste belastingen. Enkel in Denemarken en Frankrijk roomt de overheid een nog groter deel af van het bbp af. Met een belastingdruk van 44,2 procent bekleedt ons land dan ook de derde plaats, blijkt uit een OESO-studie.

klik hier als de grafiek niet zichtbaar is

Toch is er lichte beterschap. De belastingdruk in ons land daalt nu drie jaar op rij, nadat in 2013 een recordniveau van 45,2 procent werd bereikt. We zitten nu terug op het niveau van 2012.

Daarmee gaan we in tegen de trend in de OESO-landen, waar de gemiddelde belastingdruk vorig jaar 34,3 procent bedroeg. Dat is het hoogste niveau aller tijden nadat de belastingdruk in de OESO zeven jaar op rij toenam.

klik hier als de grafiek niet zichtbaar is

Vooral de inkomstenbelasting en de socialezekerheidsbijdragen liggen in België hoog. Ze vertegenwoordigen respectievelijk 29 en 32 procent van de totale belastingontvangsten in ons land.

Een studie van consultant PwC toonde donderdag opnieuw aan dat Belgische bedrijven bij de zwaarst belaste behoren van Europa. Ook voor bedrijven daalt de belastingdruk lichtjes, maar is de kloof met andere Europese landen nog zeer groot.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud