Advertentie

België ontsnapt aan nieuwe ratingverlaging

©BELGA

Een nieuwe ratingverlaging dreigde, na de downgrade van Fitch net voor Nieuwjaar.

Het ratingagentschap Standard & Poors, dat de kredietwaardigheid van Belgisch schuldpapier beoordeelt, erkent dat de regering het moeilijk heeft om de begroting op orde te krijgen. Dat was een van de voornaamste redenen voor de collega's van Fitch om de kredietwaardigheid van België te verlagen van AA naar AA-.

De taxshift stimuleert tewerkstelling, maar kost de staat geld.
Kredietbeoordelaar S&P

De ratingagentschappen houden natuurlijk ook elkaars werk in de gaten, daarom was het de laatste dagen uitkijken naar nieuwe ratingverslagen over ons land. Fitch is de kleinste van de drie grote internationale ratingagentschappen, naast Standard & Poor's en Moody's.

Stabiel

Bij S&P blijft de rating AA van kracht, en ook de vooruitzichten ogen 'stabiel', volgens de kredietbeoordelaar. Dat betekent dat België uit de gevarenzone van de 'negatieve outlook' blijft.

48 procent
De belastingdruk in België bedroeg in 2016 bijna de helft van het BBP volgens ratingbureau Standard & Poors. Het EU-gemiddelde bedraagt 41,5 procent.

'Het begrotingstekort zal verder slinken,' staat te lezen in het verslag van S&P. 'Maar wel aan een iets trager tempo dan de huidige officiële doelstellingen. De taxshift stimuleert tewerkstelling, maar kost de staat geld.'

Volgens S&P heeft België 'een rijke, productieve en open economie,' en speelt het bijeengespaarde vermogen van de gezinnen - gemiddeld 3,9 maal het jaarinkomen, vastgoed niet meegerekend - ook in het voordeel van ons land. De ratingagentschappen zijn duidelijk nog niet vergeten hoe de Belgische gezinnen eind 2011 miljarden in de Letermebon staken en zo de Belgische rente eigenhandig naar beneden duwden. Nog geen 48 uur later werd een regering gevormd en herstelde het vertrouwen van de financiële markten in België.

©BELGA

De nadelen van België zijn ook klassiekers: de regionale verschillen zorgden voor een nodeloos complexe staatsstructuur, en de schuld is de de op zes na hoogste van alle 131 landen die S&P bestudeert. 'Daarbovenop is de belastingdruk de hoogste van de EU, na Frankrijk en Denemarken, vorig jaar bedroeg die 48 procent terwijl het gemiddelde 41,5 bedraagt.'

Het Belgisch BBP zal volgens nieuwe berekeningen van S&P 8 procent groter zijn dan de piek in 2007, net voor de kredietcrisis begon. 'Daarmee houdt België gelijke tred met Duitsland en het VK, terwijl Frankrijk amper de helft van die economische groei behaalde. De VS, Canada en zowat heel Azië deden het wel gevoelig beter.'

Begrotingstekort

De taxshift kost de staat geld, daar laat S&P geen twijfel over bestaan. Het directe gevolg is dat het begrotingstekort tot 3 procent oploopt over 2016, terwijl het ratingagentschap 2,6 procent had ingecalculeerd. Volgens de laatste ramingen van de federale regering gaat het echter om 2,8 procent. Voor 2017  en 2018 daalt het deficit naar 2,3 procent, in verkiezingsjaar 2019 en het jaar daarna heeft S&P een tekort van 2 procent in de modellen staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud