België stevent af op op één na hoogste aantal faillissementen

Het pas omgevallen Thomas Cook is een van de grootste faillissementen van het jaar in ons land. ©AFP

Het aantal faillissementen dit jaar zal volgens het handelsinformatiebedrijf Graydon dat van het recordjaar 2013 bijna benaderen.

In september gingen in ons land 1.145 bedrijven over de kop. Dat is een stijging van 16,4 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar, leren gegevens van het handelsinformatiebedrijf Graydon dinsdag.

Daarmee staat de teller voor de eerste drie kwartalen van het jaar op 8.741 faillissementen, wat bijna 15,2 procent meer is dan vorig jaar. Het niveau ligt in lijn met dat van het recordjaar 2013. In vergelijking met de eerste drie kwartalen van 2013 telt Graydon nu slechts 201 faillissementsuitspraken minder.

Maar Graydon wijst erop dat de stijging dit jaar, die al een tijd aanhoudt, geen reden is tot ongerustheid over de conjunctuur. 'Recent onderzoek heeft uitgewezen dat vooral een aantal wetswijzigingen aan de basis ligt van de hoge cijfers. Vandaag kunnen bijvoorbeeld ook vzw’s en vrije beroepen in faling gaan en een tweede kans krijgen. Daarnaast gebruiken verschillende rechtbanken ook de mogelijkheden die ze gekregen hebben om zogenaamde spookbedrijven op te doeken.'

Ver onder crisisperiode

In de eerste drie kwartalen van 2019 kwamen er 15.871 jobs op de tocht te staan als direct gevolg van het faillissement van de werkgever. Dat is een stijging van 19,3 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Toch blijft dit aantal volgens Graydon ver onder de cijfers die genoteerd werden tijdens de crisisperiode.

Toch zijn er negen failliete bedrijven die meer dan 100 mensen tewerkstelden (samen alleen al goed voor 1.944 jobs). Over het gehele jaar 2018 waren dat er over het gehele land slechts twee die samen 288 mensen tewerkstelden. Daar staat tegenover dat nu minder bedrijven van 50 tot 100 mensen sneuvelden. De mediaanwaarde van het failliete bedrijf ligt dus een stuk lager.

De drie ondernemingen verbonden met Thomas Cook die in september over de kop gingen, zijn meegerekend in het totale jobverlies. Een kanttekening is dat het faillissement van Thomas Cook Retail België, de grootste tak van Thomas Cook in ons land met 500 werknemers, pas dinsdag werd behandeld en dus niet in deze cijfers is meegenomen. Die faling valt onder het vierde kwartaal. In de laatste jaarrekening van het bedrijf (boekjaar afgesloten in september 2018) was zelfs nog sprake was van 544 voltijdse equivalenten, in 2016 van 571.

Samen zijn de Thomas Cook-bedrijven goed voor bijna 600 jobs. Maar de faling van het Kortrijkse poetshulpbedrijf Belle's (636 banen) is nog groter.

Gewesten

Alle drie de gewesten lieten meer faillissementen optekenen. In Vlaanderen (4.244 faillissementen) is het cijfer in de eerste drie kwartalen van 2019 toegenomen met 19,7 procent in vergelijking met dezelfde periode van 2018. In Brussel was er slechts een groei van 3 procent en in Wallonië gaat het om 20,8 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud