België stijgt in economische hitparade

België scoort onder meer met onderwijs goede punten ©BELGA

In België blijft het vrij lastig zaken doen, maar de kwaliteit van onderwijs en gezondheidszorg maken veel goed. Dat blijkt de internationale ranglijstjes.

De Zwitserse zakenschool IMD publiceerde woensdagavond haar jaarlijkse lijst met landen waar bedrijven het best gewapend zijn om de internationale concurrentie aan te gaan. België stijgt met vijf plaatsen naar de 23ste plaats.

Die score verbaast. Ook het Wereld Economisch Forum en de Wereldbank brengen jaarlijks de concurrentiekracht van landen in kaart. Bij het WEF blijft België nagenoeg stabiel, maar bij de Wereldbank daalt ons land naar de 42ste plaats.

Toch is voor die spreidstand een reden. De drie instellingen meten concurrentiekracht namelijk op een andere manier. De Wereldbank focust eng op administratieve rompslomp en regulering die zakendoen belemmeren. Het gaat bijvoorbeeld over de tijd die kruipt in bouwvergunningen, elektriciteitsaansluitingen en het registreren van gebouwen. Voor die rompslomp scoort België internationaal almaar slechter.

Het Wereld Economisch Forum maakt een bredere analyse en bekijkt bijvoorbeeld ook infrastructuur, de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. Het gevolg is dat België in het peleton achter de echte toppers blijft.

©Mediafin

IMD maakt een gelijkaardige oefening als het WEF, maar laat daarin enkele economische cijfers – zoals groei en investeringen – zwaar doorwegen. Omdat de economische groei dit jaar hoger ligt dan in 2014 en ook de investeringen aantrekken, maakt België daarom een sprong voorwaarts. Die groei is voor een deel te danken aan de lage euro en de goedkope olie, waar het regeringsbeleid weinig mee te maken heeft.

De drie rapporten leren dat de grootste troeven van bedrijven in België de hoog geschoolde en productieve werknemers, een goede gezondheidszorg en hoogstaand onderzoek. Bij de minpunten gaat het steevast over hoge belastingen, een overheidsbudget dat desondanks in het rood blijft, en een arbeidsmarkt waar de regels te stroef zijn en te weinig mensen werken.

De economische hitpararade van de drie instellingen levert enkele conclusies op. De Scandinavische landen, Zwitserland en de VS doen het goed. In Azië zijn de economische toegangspoorten Singapore en Hongkong de toppers. Wanneer je puur naar de kost van zakendoen kijkt, scoren landen als Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea goed. Zodra je er de overheidsprestaties voor bijvoorbeeld onderwijs bij neemt, zakken die twee landen echter weer weg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud