België trekt minder buitenlandse investeerders aan
België wist in 2010 minder buitenlandse bedrijven tot investeringen in ons land te verleiden. Dat blijkt uit een rapport van IBM. Ons land trok vorig jaar 166 buitenlandse investeringsprojecten aan, tegenover 177 in 2009. Er zijn grote regionale verschillen. In Vlaanderen investeerden 108 buitenlandse firma’s in een nieuwe site of in nieuwe activiteiten, goed voor 3.900 jobs. Wallonië wist slechts 36 buitenlandse projecten aan te trekken.
IBM maakt elk jaar een balans op van de buitenlandse investeringen in ons land en bundelt die resultaten in een rapport. Dit jaar valt vooral de sterke prestatie op van de provincie Antwerpen.
Buitenlandse ondernemingen vonden vorig jaar erg gemakkelijk de weg naar die regio. De Antwerpse agglomeratie wist in 2010 maar liefst 46 van de 166 buitenlandse investeringsprojecten in ons land aan te trekken, blijkt uit de Global Business Services van IBM.
Genzyme
De Amerikaanse bedrijven Genzyme, Johnson & Johnson, Pfizer en Paccar (de eigenaar van Daf Trucks), het Zweedse Atlas Copco en Deutsche Post pompten afgelopen jaar flink wat geld in hun Antwerpse vestigingen. Hun investeringen waren goed voor 1.400 extra jobs.
Daarmee liet Antwerpen de regio Brussel-Halle-Vilvoorde ruim achter zich. Die bleef vorig jaar steken op 32 projecten, goed voor ruim 700 jobs. Het is de eerste keer dat Brussel van de koppositie tuimelt. Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant vervolledigden de top vijf van populairste investeringsregio’s voor buitenlandse bedrijven.
Crisis
Vlaanderen bracht het er vorig jaar dus allesbehalve slecht van af. Afgaand op het aantal buitenlandse investeringsprojecten lijkt de regio de wereldwijde financiële en economische crisis verteerd te hebben. Want in 2010 trok ze slechts vier projecten minder aan dan in 2008 (106 tegenover 110).
Voor Wallonië ziet de situatie er minder rooskleurig uit. Het zuidelijke landsgedeelte kon vorig jaar 36 buitenlandse ondernemingen verleiden tot investeringen. Dat is een halvering in vergelijking met 2010.
‘We mogen niet te veel belang hechten aan de regionale verschillen in zulke jaarlijkse rangschikkingen. België is een klein land en zijn regio’s zijn nog kleiner. Een investering meer of minder veroorzaakt onmiddellijk een grote schommeling in de statistieken’, zegt Roel Spee van PLI-IBM.
België
‘Maar we moeten ons wel zorgen maken over de daling in het aantal buitenlandse investeringen in België’, voegt hij eraan toe. In 2008 trok ons land nog 189 projecten aan en in 2009 waren dat er 177. ‘Dat dat er in 2010 nog maar 166 waren, wijst op een structureel probleem’, zegt Spee.
Vooral de loonkosten in ons land schrikken buitenlandse investeerders af. ‘De automatische loonindexering en de hoge sociale bijdragen vormen een enorme handicap, zeker in vergelijking met Duitsland’, zegt Patsy Van Hove, consultant bij PLI-IBM.
Verenigde Staten
Uit het rapport van IBM blijkt dat de Amerikanen veruit de belangrijkste buitenlandse investeerder in ons land blijven. In 2010 pompen zij geld in 36 projecten. Die investeringen waren goed voor 1.500 jobs.
Duitse investeerders creëerden vorig jaar 460 jobs in ons land. China maakt de top drie van belangrijkste investeerders vol. De Aziatische reus dankt die positie vooral aan de investeringen van autobouwer Geely Holding in het Gentse filiaal van Volvo.
Meest gelezen
- 1 Formatie federale regering: landing nog niet in zicht, nieuwe taxcut valt slecht bij Vooruit
- 2 300 tot 400 jobs verdwijnen na doorstart Lunch Garden
- 3 5 favoriete aandelen van Yves Vaneerdewegh (Capricorn Partners): 'Deze marktleider in saunaproducten haalt dezelfde winstgroei als Microsoft'
- 4 Belgische ondernemers over Trump: 'Zijn plannen kunnen leiden tot nog hogere Amerikaanse lonen'
- 5 Bitcoin op recordhoogte na lancering eigen cryptomunt Trump