België zakt plaats in economische hitparade

België krijgt onder meer goede punten voor onderwijs. ©Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh

Singapore onttroont de VS als meest concurrentiële economie ter wereld.

Singapore is voor het eerst sinds 2010 opnieuw de meest concurrentiële economie ter wereld en niet langer de VS. Dat leert de World Competitiveness Ranking 2019 van de gerenommeerde Zwitserse zakenschool IMD.

De VS zakten weg naar de derde plaats, onder meer door de schommelingen van de dollar, de hogere brandstofprijzen en de zwakkere export van hightechproducten. Singapore klom van de derde naar de eerste plek, onder andere door de geavanceerde technologische infrastructuur. Hongkong staat tweede. 

Ook opvallend is dat de Verenigde Arabische Emiraten na een gestage klim de eerste keer de top vijf van de ranglijst binnendringen. In 2016 stond het land nog op de 15de plaats. Het scoort nu erg goed voor productiviteit, digitale transformatie en ondernemerschap.

België

Ons land zakt in het klassement van de 26ste naar de 27ste plaats. België bevindt zich al jaren in dat deel van de IMD-lijst. Daarmee doet het het een pak slechter dan vergelijkbare landen zoals Nederland (6), Ierland (7), Denemarken (8) en Zweden (9).

IMD geeft ons land goede punten voor internationale handel en onderwijs. Op dat laatste vlak zijn we zelfs goed voor de vijfde plaats. Maar voor fiscaal beleid - de belasting op arbeid en bedrijven - scoren we bijzonder slecht, met een 62ste stek op 63 landen. Andere zwakke punten zijn de staat van de overheidsfinanciën en de kwaliteit van de basisinfrastructuur.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud