Belgisch consumentenvertrouwen implodeert

©Photo News

De vertrouwensbarometer van de Belgische consument kent in april zijn grootste daling ooit. Een op de drie gezinnen lijdt inkomensverlies door de coronacrisis.

Het Belgische consumentenvertrouwen duikt van -9 punten in maart naar -26 punten deze maand. De terugval met 17 punten is de grootste ooit, signaleert de Nationale Bank van België, die de peiling liet afnemen tussen 31 maart en 15 april. Met -26 punten noteert de barometer bovendien dicht tegen zijn laagste peil ooit.

De vooruitzichten van consumenten tegenover de algemene economische situatie en de werkloosheid zijn nooit sneller ingestort. Beide componenten van de vertrouwensbarometer kenden hun scherpste daling ooit, met een historisch dieptepunt voor de economische vooruitzichten. Ook over hun financiële situatie werden gezinnen een pak somberder. De spaarvooruitzichten van de gezinnen houden wel stand.

Coronacrisis

De Nationale Bank voegde twee vragen toe om te peilen naar de impact van de coronacrisis. Daaruit blijkt dat een derde van de gezinnen inkomensverlies lijdt door de coronacrisis. Voor 13 procent van de gezinnen gaat het om een inkomensverlies van 30 procent of meer.

Voorts beschikt 69 procent van de gezinnen over een voldoende grote spaarbuffer om meer dan drie maanden in levensonderhoud te voorzien en huur te betalen. Een op de tien gezinnen heeft niet voldoende spaargeld om één maand te overbruggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud