Belgisch ondernemersvertrouwen daalt vijfde maand op rij

De Meir in Antwerpen. Het ondernemersvertrouwen is vooral in de handel gedaald. ©Belgaimage

De aanhoudende daling van het ondernemersvertrouwen suggereert dat ook de groei van de Belgische economie blijft dalen.

De indicator van het Belgische ondernemersvertrouwen is in augustus gezakt naar -5,8 punten, tegenover -5 punten in juli. Dat zegt de Nationale Bank. Het is van februari 2016 geleden dat ondernemers zo somber waren.

Het economische klimaat verslechtert in alle belangrijke sectoren, maar vooral in de handel en de dienstensector. De ondernemers in de handel werden veel somberder over de economische vooruitzichten. Ook in de dienstensector verslechterden de vooruitzichten.

Bouw

De achteruitgang in de industrie en de bouwsector was beperkt. De verwerkende nijverheid verwacht dat de vraag zal dalen en worstelt met een stijging van de voorraden. In de bouw vertraagt de groei van het orderboekje.

De dalende trend van het ondernemersvertrouwen geeft aan dat de groei van de Belgische economie in het derde kwartaal blijft dalen. In het tweede kwartaal steeg de economische activiteit met 0,2 procent.

Lagere groeiprognose

KBC verlaagde zijn groeiprognose voor 2019 van 1,2 naar 1,1 procent en die voor 2020 van 1,1 naar 0,8 procent. 'De belangrijkste reden is de recessie in Duitsland', zegt hoofdeconoom Jan Van Hove. 'Daardoor is de exportgroei zwak. De groei van de import is hoger omdat de consumpte blijft stijgen, maar een deel van de gekochte producten komt uit het buitenland.'

Van Hove merkt op dat de Belgische export en economie voorlopig nog profiteren van de hogere groei in Franrkijk en Nederland. 'Maar ook in die landen zal de economie afkoelen door de verzwakking van de Duitse economie. Daarom hebben we vooral onze groeiprognose van volgend jaar naar beneden aangepast.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect