Advertentie

Belgische arbeiders en bankbedienden duurste van Europa

Belgische werknemers in de zogenaamde maakindustrie, zoals hier bij treinbouwer Bombardier in Brugge, zijn de duurste van Europa. ©Photo News

De Belgische werknemers die tewerkgesteld zijn in de maakindustrie of in de financiële sector, zijn de duurste van Europa. Dat blijkt uit de jongste gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat, die dateren van 2012.

Voor alle sectoren samen staan we op de tweede plaats met onze loonkost per uur, na Denemarken. Een Belgische werknemer werkt op jaarbasis ook het minste van alle EU-landen.

De statistieken van Eurostat tonen zwart op wit aan dat ons land een probleem heeft met de loonkost. De gegevens slaan op de kost per gewerkt uur. Het gaat ook om brutobedragen, inclusief niet-salariskosten. De cijfers dateren wel van twee jaar geleden.

Globaal kost een Belgische werknemer in 2012 gemiddeld 38 euro per uur. Dat is het op één na hoogste van Europa, na Denemarken (40,1 euro). Nummer drie is Zweden (37,3 euro). Ter vergelijking: het gemiddelde in de eurozone ligt op 29,3 euro. Voor de hele EU zelfs op 24,2 euro per uur. Onderaan de rangschikking bengelt Bulgarije, met een loonkost van amper 3,4 euro per uur.

Sectoren

15,7 procent
De stijging van de loonkost in België tussen 2008, het begin van de financiële crisis, en 2012.

Voor bepaalde sectoren voert België de rangschikking aan. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de industrie, met een gemiddelde loonkost van 42 euro per uur. Op korte afstand volgen Zweden (41,4 euro) en Denemarken (40,6 euro). Maar onze belangrijkste concurrenten als Duitsland (36,1), Frankrijk (36,1) en Nederland (33,3) volgen op ruime afstand.

In de financiële sector bedraagt de gemiddelde loonkost in België zelfs 67 euro per uur. Zweden (64) en Denemarken (60) vervolledigen de top-3.

Maar ook in andere sectoren zijn Belgische werkkrachten relatief duur: in de handel staan we op de tweede plaats in Europa, in de bouw en voor technische functies op de derde plaats.

Toename

De loonkost steeg tussen 2008, het begin van de financiële crisis, en 2012 met 15,7 procent in België. Daarvan was 10,8 procent loonsverhoging en 4,9 procent niet-salariskosten. De stijging is meer dan het gemiddelde in de eurozone (+11 procent).

Een Belgische werknemer die voltijds tewerkgesteld is, werkt ook minder dan zijn Europese collega's. Gemiddeld gaat het om 1.462 uren per jaar, tegen 1.600 uren voor het gemiddelde van de eurozone.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud