Advertentie

Belgische economie bijna hersteld van pandemie

Een terras op de Dageraadplaats in Antwerpen. ©Photo News

De Nationale Bank verwacht 1,8 procent groei in het derde kwartaal. Daardoor is de Belgische economische activiteit nog slechts 0,4 procent lager dan voor de start van de pandemie.

Dankzij de versoepeling van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus blijft de groei van de Belgische economie versnellen. Dat zegt de Nationale Bank.

Ze verwacht dat de Belgische economie in het derde kwartaal met 1,8 procent groeit, tegenover 1,7 procent in het tweede kwartaal. 'De groei van de particuliere consumptie zou in het derde kwartaal zelfs nog hoger uitvallen, vooral omdat ze tijdens de eerste weken van het tweede kwartaal nog werd gedrukt door verscheidene beperkende maatregelen.'

De werkgelegenheid veerde sneller op dan de economische activiteit en is nu al hoger dan voor de coronacrisis.

Ook de bedrijfsinvesteringen zullen wellicht opnieuw versnellen. De Nationale Bank merkt op dat het ondernemersvertrouwen ondanks een lichte terugval zeer hoog blijft en dat de bezettingsgraad van de productiecapaciteit toeneemt. Voorts blijven de overheidsinvesteringen en de investeringen in woningen stijgen.

Uitvoer

De netto-uitvoer (uitvoer min invoer) blijft wellicht licht dalen. 'De sterke binnenlandse vraag stimuleert de groei van de invoer, terwijl vooral de vertragende vraag van de verwerkende nijverheid de groei van de uitvoer op korte termijn beperkt.'

In het tweede kwartaal was de economische activiteit in België nog 2,2 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2019. Als de Belgische economie in het derde kwartaal effectief met 1,8 procent groeit, is de activiteit nog slechts 0,4 procent lager dan net voor de start van de coronapandemie.

De werkgelegenheid veerde sneller op dan de economische activiteit en is nu al hoger dan voor de coronacrisis. De overheidsfinanciën daarentegen zijn nog niet hersteld van de pandemie. Dat zal nog jaren duren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud