Belgische economie groeit meer dan verwacht

Belgische vlaggen aan het Koninklijk Paleis in Brussel. ©EPA

De economische activiteit is in het tweede kwartaal met 0,4 procent gestegen in plaats van de eerder gemelde 0,3 procent.

De Belgische economie heeft in de lente wat beter gepresteerd dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen.

De meevallende groei was vooral te danken aan de groei van de investeringen van de overheid (+1,6%) en de bedrijven (+1%).  De sterke groei van de overheidsinvesteringen is geen verrassing. De gemeenten verhogen doorgaans hun investeringen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Die vinden plaats op 14 oktober.

De consumptie van de gezinnen steeg slechts met 0,1 procent. Ook de afbouw van de voorraden drukte de economische groei. Als de ondernemingen in de komende maanden de voorraden weer opbouwen, zal dat een positieve invloed hebben op de groei.

De dienstensector was met een groei van 0,5 procent de sterkste sector. De industrie daarentegen zag de toegevoegde waarde met 0,2 procent dalen. Zij is erg exportgericht en ondervond wellicht de negatieve impact van de afkoeling van de Europese economie.

Het aantal jobs steeg met 0,5 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud