Belgische economie groeit onverwacht in eerste kwartaal

De fabriek van ArcelorMittal in Gent. De industrie was in het eerste kwartaal de motor van de economische groei. ©BELGA

De economische activiteit is in het eerste kwartaal met 0,6 procent gestegen. Dat is een positieve verrassing. Daarom verhogen economen hun groeiraming voor het hele jaar.

De heropleving van de Belgische economie is vroeger gestart dan verwacht, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De economische activiteit steeg in het eerste kwartaal met 0,6 procent na een daling met 0,1 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar.

De groei is vooral te danken aan de industrie. De toegevoegde waarde van de industrie steeg met 1,3 procent. De dienstensector en de bouw boekten bescheiden groeicijfers van respectievelijk 0,2 en 0,1 procent. De economische activiteit blijft wel nog 4,3 procent lager dan voor de start van de coronacrisis.

De meeste grootbanken hadden een krimp of een nulgroei voorspeld. Hun groeiprognoses varieerden tussen -0,5 procent (BNP Paribas Fortis) en +0,25 procent (KBC), bleek vorige week uit een peiling van De Tijd. De Nationale Bank voorspelde begin maart 0,5 procent groei, maar daarna zijn de lockdowns nog aangescherpt.

Sombere prognoses

De prognoses van de grootbanken waren somber omdat ze rekening hielden met de maatregelen tegen de pandemie en de forse terugval van de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk na het einde van de overgangsperiode van de brexit. De export naar het Verenigd Koninkrijk was eind vorig jaar sterk gestegen, omdat veel Britse bedrijven een harde brexit vreesden en daarom extra voorraden aanlegden.

De sterke groei van de industrie suggereert dat de negatieve impact van de brexit werd gecompenseerd door een stijging van de uitvoer naar andere landen.
Philippe Ledent
Econoom ING

'De sterke groei van de industrie suggereert dat de negatieve impact van de brexit werd gecompenseerd door een stijging van de uitvoer naar andere landen, zoals Duitsland', zegt ING-econoom Philippe Ledent. Ook andere economen geloven dat de industriële activiteit en de uitvoer hoger waren dan voorzien.

Vooruitzichten

Omdat de Belgische economie in het eerste kwartaal veel beter presteerde dan verwacht, zijn de grootbanken van plan hun groeiprognoses voor het hele jaar op te trekken. BNP Paribas Fortis zal de groeivoorspelling wellicht verhogen van 3,7 naar 4 procent of iets meer en ING van 3,5 naar zowat 3,7 procent. KBC en Belfius vinden het nog iets te vroeg om al een nieuwe raming vrij te geven.

Economen zien de groei vanaf het tweede kwartaal stijgen dankzij de geleidelijke versoepeling van de lockdowns. De terrassen van cafés en restaurants heropenen op 8 mei en in juni volgen wellicht bijkomende versoepelingen. Verscheidene economen verwachten de hoogste groei in het derde kwartaal. Dan hebben de meeste Belgen minstens een eerste prik gekregen en zijn veel activiteiten weer mogelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud