Belgische economie groeit veel meer dan verwacht

Containerschepen in de haven van Antwerpen. ©Wim Kempenaers

De economische activiteit is in het derde kwartaal met 0,4 procent gestegen, maar economen verwachten nog steeds een sterke groeivertraging in 2020.

De Belgische economie is veel veerkrachtiger dan algemeen werd verwacht, blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Bank. Ze groeide in het eerste kwartaal met 0,4 procent, tegenover 0,3 procent in het tweede kwartaal. Economen hadden slechts 0,1 procent groei voorspeld, bleek vorige week uit een peiling van De Tijd. De Nationale Bank zelf voorspelde in september 0,2 procent groei.

'De btw-aangiften die een indicatie geven van de omzet zijn zeer positief', zegt de Nationale Bank in een toelichting. 'Voorlopige productiecijfers suggereren dat vooral de dienstensector goed presteerde.'

ING-econoom Philippe Ledent zit op dezelfde golflengte. 'Het lijkt erop dat de kleinhandel een stevige activiteit handhaafde in het derde kwartaal. De aankopen van duurzame goederen bleven op een hoog niveau. Het zou daarom niet verrassend zijn dat we een robuuste groei zien van de consumptie.'

Handelsoorlog

Ook de heropbouw van de voorraden heeft wellicht de economische groei ondersteund, voegt Ledent eraan toe. De vorige drie kwartalen drukte de afbouw van de voorraden de economische activiteit.

Economen hadden lage groei voorspeld, omdat ze pessimistisch zijn over de export, bedrijfsinvesteringen en industriële activiteit. De handelsoorlog tussen de VS en China en de aanhoudende onzekerheid over de brexit weegt op de uitvoer en ontmoedigt investeringen. Vooral de industrie staat onder druk omdat zij erg afhankelijk is van de export.

Voorts valt op dat de groeicijfers van sommige vorige kwartalen fors zijn herzien. Het eerste kwartaal was met een nulgroei zeer zwak, terwijl het vierde kwartaal van 2018 met een groei van 0,8 procent zeer goed was. De Nationale Bank verwijst naar één grote exporttransactie eind vorig jaar.

Vooruitzichten

Dankzij het sterke derde kwartaal en de aanpassingen van de cijfers van de vorige kwartalen staat het nu al vast dat de Belgische economie over heel 2019 sneller zal groeien dan voorzien. ING verhoogt zijn groeiraming voor dit jaar van 1 naar 1,3 procent. Ook de andere grootbanken plannen een bijsturing van hun prognose maar willen nog geen concrete cijfers noemen.

Maar over 2020 zijn economen veel somberder. 'Wij gaan nog steeds uit van een groeivrtraging', zegt Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis. 'Ondanks de lichte verbetering van het ondernemers- en consumentenvertrouwen in oktober verwachten we een vertraging van de consumptie. De Federgon-index wijst op een dalende vraag naar uitzendkrachten. We blijven bij onze voorspelling van 0,7 procent groei.'

Ledent sluit zich daar bij aan. 'Rekening houdend met het grote belang van de buitenlandse handel zou het erg verrassend zijn dat de binnenlandse vraag dynamisch blijft in een context die wordt gekenmerkt door zwakke groei van de wereldhandel en protectionistische spanningen. De sterke verslechtering van de industriële activiteit zal vroeg of laat de andere sectoren aantasten.' ING verhoogt zijn groeiprognose voor 2020 lichtjes van 0,7 naar 0,8 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud