Advertentie

Belgische economie heeft coronadip verteerd

Een drukbevolkt terras van een café. ©Tom Verbruggen

De economische activiteit steeg in het derde kwartaal met 1,8 procent en was voor het eerst groter dan voor de pandemie.

De Belgische economie herstelt sneller dan verwacht. De economische activiteit steeg in het derde kwartaal met 1,8 procent tegenover het tweede kwartaal. De grootbanken hadden slechts 1 tot 1,4 procent groei voorspeld.

'Voor het eerst sinds de aanvang van de covidcrisis wordt het niveau van de economische activiteit van voor de crisis bereikt en overstegen', zegt de Nationale Bank in een toelichting. De economische activiteit was in het derde kwartaal 0,3 procent hoger dan in het vierde kwartaal van 2019, net voor de start van de pandemie.

Heropening

De dienstensector was veruit de sterkste motor van de groei.

De dienstensector was veruit de sterkste motor van de groei. Daar steeg de toegevoegde waarde met 2,3 procent. Onder meer de horeca en het toerisme veerden in de zomermaanden op dankzij de heropening van de economie. De bouwsector groeide met 0,5 procent en de industrie slechts met 0,1 procent. Die twee sectoren hadden de coronacrisis eerder al verteerd.

Het ziet ernaar uit dat de economische groei in het vierde kwartaal sterk zal vertragen. De forse stijging van de energieprijzen zal een negatieve invloed hebben op de consumptie en almaar meer bedrijven worstelen met aanvoerproblemen.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt herstelde nog sneller dan de economische activiteit. In het tweede kwartaal waren er bijna 42.000 meer banen dan net voor de start van de pandemie. De stijging van de werkgelegenheid in de zakelijke dienstverlening, bij de overheid en in de zorg compenseerde ruimschoots de jobverliezen in de sectoren handel, vervoer en horeca. Cijfers over het aantal jobs in het derde kwartaal zijn nog niet beschikbaar.

De overheidsfinanciën daarentegen hebben de coronacrisis nog lang niet verteerd. De begroting stevent dit jaar af op een tekort van 8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is viermaal zoveel als in 2019, het jaar voor de start van de pandemie. De schuldgraad stijgt in twee jaar van 98 naar 114 procent van het bbp.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud