Advertentie

Belgische economie herstelt grote helft coronaschade in derde kwartaal

Een drukke Brusselse winkelstraat tijdens de koopjes in augustus. ©Tim Dirven

De economische activiteit is in de zomer met een nooit geziene 10,7 procent gestegen. Maar een terugval in het vierde kwartaal lijkt onvermijdelijk.

Een recordgroei na een recordkrimp. Zo kan de prestatie van de Belgische economie in het derde kwartaal worden samengevat, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De economische activiteit steeg met 10,7 procent na een daling met 3,4 procent in het eerste kwartaal en een achteruitgang van 11,8 procent in het tweede. De grootbanken hadden 'slechts' 7,7 procent groei voorspeld, bleek vorige week uit een rondvraag van De Tijd.

Het economisch herstel in de zomer is te danken aan de versoepeling van de lockdown.

Het economisch herstel was te danken aan de heropstart van de economie na de lockdown in de lente. De niet-voedingswinkels, restaurants en cafés heropenden nadat ze wekenlang waren gesloten om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Voorts hebben veel Belgen de zomervakantie in eigen land doorgebracht in plaats van naar het buitenland te trekken. Ook sommige culturele en sportactiviteiten konden doorgaan.

Alle grote sectoren zagen de economische activiteit opveren. Maar de groei in de bouw (18%) was hoger dan die in de industrie (12%) en in de dienstensector (9,9%).

De jongste decennia is de economische activiteit in een periode van drie maanden nooit zo fors gegroeid. De groei in het derde kwartaal heeft iets meer dan 60 procent van het verlies in het eerste halfjaar goedgemaakt. De activiteit ligt nog steeds 5,7 procent lager dan eind vorig jaar, net voor het begin van de coronacrisis.

Dubbele dip

'We zitten nog heel ver van een normaal niveau', waarschuwt ING-econoom Philippe Ledent. 'We zaten in het derde kwartaal op 94 tegenover 100 net voor de crisis. Er is nog veel tijd nodig voor een volledig herstel. De economie zal in het vierde kwartaal opnieuw krimpen. Dat heeft een negatieve impact op de groei in 2021.'

Ledent verwijst naar de herinvoering van beperkende maatregelen. De cafés en de restaurants zijn sinds tien dagen weer dicht. Voorts zijn de sectoren cultuur, sport en ontspanning opnieuw op slot.

Ook KBC-econoom Johan Van Gompel is somber over de economische vooruitzichten. '2021 dreigt minder goed te worden dan verwacht, het wordt een moeilijk jaar.

ING en KBC herbekijken de komende dagen hun vooruitzichten voor de Belgische economie. Ze zullen hun groeiprognoses voor 2021 wellicht verlagen. De raming van een krimp van 8 procent in 2020 zal wellicht niet veel veranderen, omdat het beter dan verwachte derde kwartaal en het slechter dan voorspelde vierde kwartaal elkaar min of meer compenseren.

Gezinnen sparen meer dan ooit

De Nationale Bank publiceerde ook meer gedetailleerde cijfers over het tweede kwartaal. De gezinnen spaarden toen 26,6 procent van hun inkomen. Nooit hebben ze een zo groot deel van hun inkomen opzijgezet. Enkele weken geleden bleek al dat de Belgen vele miljarden euro's extra op spaar- en zichtrekeningen hebben geparkeerd.

26,6%
gezinssparen
De gezinnen hebben in het tweede kwartaal 26,6 procent van hun inkomen gespaard.

De spectaculaire toename van het sparen was een gevolg van de lockdown. Door de sluiting van de niet-voedingswinkels en de horeca konden de gezinnen minder geld uitgeven dan normaal. De consumptie-uitgaven zakten met 11,7 procent, het beschikbaar inkomen slechts met 2,3 procent.

Het inkomen hield relatief goed stand dankzij de steunmaatregelen van de overheid. Die extra uitgaven deden het begrotingstekort oplopen tot 14,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegenover 5,5 procent in het eerste kwartaal.

37.300 jobs sneuvelen

Het aantal banen verminderde met 37.300 of 0,8 procent. De daling van de werkgelegenheid is vooral te wijten aan de niet-verlenging van tijdelijke contracten, onder meer van uitzendkrachten, flexiwerknemers en jobstudenten.

Het valt op dat het verlies van arbeidsplaatsen veel kleiner is dan de krimp van de economie. De Nationale Bank merkt op dat tijdelijk werklozen bij de werkenden worden geteld. Het totaal aantal gewerkte uren zakte met 11,7 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud