Belgische economie herstelt sneller dan verwacht

Een containerschip in de haven van Antwerpen. ©Wim Kempenaers

De grootbanken verwachten in 2021 minstens 4 procent groei en voorspellen dat de economische activiteit in 2022 weer het niveau van net voor de pandemie bereikt.

De Belgische economie zal in 2021 meer groeien dan voorzien, omdat het eerste kwartaal aanzienlijk beter was dan voorspeld. Dat zeggen economen van de vier grootbanken aan De Tijd. Volgens de gemiddelde prognose van de vier banken stijgt de economische activiteit dit jaar met 4,2 procent in plaats van de eerder geraamde 3,7 procent. De prognoses variëren van 4 tot 4,5 procent.

In het eerste kwartaal groeide de Belgische economie met 0,6 procent, bleek eind vorige week. Die groei was vooral te danken aan de industrie. De hogere industriële activiteit suggereert dat de forse daling van de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk na de overgangsperiode van de brexit werd gecompenseerd door een stijgende export naar de rest van de wereld. De meeste grootbanken hadden voor de eerste drie maanden een lichte krimp of nulgroei voorspeld.

Twee snelheden

'Tot nu hadden we een economie met twee snelheden, waarbij vooral de industrie groeide', zegt Annelore Van Hecke, econome van Belfius. 'De heropening van de economie zal ook de dienstensector doen opleven.' Arne Maes van BNP Paribas Fortis verwijst naar de vaccinatiecampagne 'die op volle toeren draait' en de versoepelingen die volgend weekend van kracht worden. Cafés en restaurants mogen zaterdag hun terrassen heropenen.

De heropening van de economie zal ook de dienstensector doen opleven.
Annelore Van Hecke
Econome Belfius

KBC-econoom Johan Van Gompel ziet het herstel geleidelijk sterker worden en verwacht de hoogste groei in het derde kwartaal van 2021. Zijn ING-collega Philippe Ledent sluit zich daarbij aan. 'April was nog een zwakke maand.' De gemiddelde groeiprognose voor 2022 daalt lichtjes naar 3,4 procent.

Schade

Dankzij de sneller dan verwachte heropleving zal de economische activiteit een of twee kwartalen vroeger dan voorzien weer het niveau van eind 2019 bereiken. KBC gelooft dat de economie al in het eerste kwartaal van 2022 het peil van net voor de pandemie kan bereiken. De andere banken zijn wat voorzichtiger en denken dat zo'n herstel een tot drie kwartalen langer zal duren.

Een terugkeer naar de economische activiteit van net voor de coronacrisis betekent echter niet dat alle economische schade is hersteld. Maes merkt op dat de economische activiteit bijna 4 procent lager zal zijn dan in een wereld zonder covid.

Bovendien zal de arbeidsmarkt wellicht meer tijd nodig hebben om te herstellen dan de economische activiteit. De geleidelijke afbouw van de steunmaatregelen dreigt te leiden tot een stijging van het aantal faillissementen en meer jobverlies dan vorig jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud