Advertentie
Advertentie

Belgische economie koelt flink af

Het lagere consumentenvertrouwen woog afgelopen kwartaal mogelijk op de gezinsconsumptie. ©Photo News

De economische activiteit is in het derde kwartaal slechts met 0,2 procent gestegen, tegenover 0,5 procent in het tweede kwartaal. De groei is lager dan verwacht.

Economen van de grootbanken die door De Tijd waren gepeild, hadden 0,3 procent groei voorspeld. Ze verwezen naar de daling van het consumenten- en ondernemersvertrouwen.

Maar nu blijkt dat de Belgische economie in de zomer nog wat meer is afgekoeld dan verwacht, blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR). De groeivertraging in China en de onrust op de financiële markten wogen op het vertrouwen. Het is van het tweede kwartaal van 2014 geleden dat de kwartaalgroei zo laag was.

Maar het statistisch instituut heeft ook goed nieuws. De groei van het tweede kwartaal werd opwaarts herzien van 0,4 naar 0,5 procent. Ook de cijfers van verscheidene vorige kwartalen werden aangepast, meestal naar boven.

Daardoor zal de Belgische economie over heel 2015 wellicht iets sneller groeien dan voorzien. De economische activiteit groeide in de eerste drie kwartalen met gemiddeld 1,4 procent tegenover dezelfde periode van vorig jaar. Het Federaal Planbureau voorspelde onlangs 1,2 procent groei voor het hele jaar. Er dreigt dus niet noodzakelijk een extra tegenvaller voor de begroting.

Het INR meldt ook dat het gezinssparen daalt. De Belgen spaarden in het tweede kwartaal 12,5 procent van hun inkomen, tegenover 12,9 procent in het eerste kwartaal. De spaarquote daalde, omdat de consumptie meer toename dan het inkomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud