Belgische economie krimpt toch tijdens tweede lockdown

Een gesloten winkel in de Brusselse Nieuwstraat tijdens de tweede lockdown.

De economische activiteit is in het vierde kwartaal met 0,1 procent gedaald.

De negatieve impact van de tweede lockdown op de economie is dan toch wat groter dan verwacht. De Nationale Bank zegt dat de economische activiteit in het vierde kwartaal van 2020 met 0,1 procent is gedaald. Ze is somberder dan eind januari, want toen zei ze dat de activiteit met 0,2 procent was gestegen. Die eerste positieve groeiraming was een grote verrassing, want economen hadden een krimp van 3 procent voorspeld.

Alleen de dienstensector kromp in het vierde kwartaal.

De nieuwe raming bevestigt dat de dienstensector het zwaarst wordt getroffen door de beperkende maatregelen. In de dienstensector zakte de toegevoegde waarde met 0,9 procent. De horeca is sinds midden oktober gesloten en de niet-essentiële winkels waren in november dicht. In de industrie steeg de toegevoegde waarde met 5,5 procent en in de bouw met 1,4 procent.

De Nationale Bank heeft ook haar raming voor heel 2020 licht aangepast. Ze zegt nu dat de Belgische economie in 2020 met 6,3 procent is gekrompen. Dat is de grootste achteruitgang sinds de Tweede Wereldoorlog. Een maand geleden werd de daling van de economische activiteit op 6,2 procent geraamd.

Consumptie

De toegevoegde waarde van de dienstensector zakte in 2020 met 6,4 procent. De krimp was het grootst in de bedrijfstak kunst, amusement en recreatie (-19,8%) en de sector groot- en kleinhandel, vervoer, opslag en horeca (-13,2%). De industrie en de bouw konden de achteruitgang beperken tot 4,2 procent.

De toegevoegde waarde van de sector kunst, amusement en recreatie zakte in 2020 met 19,8 procent.
Nationale Bank

De gezinnen verminderden hun consumptie-uitgaven het voorbije jaar met 8,7 procent. De bedrijfsinvesteringen daalden met 8,2 procent en de uitgaven van de gezinnen voor nieuwbouw en renovatie met 8,1 procent. Zelfs de overheidsconsumptie (-0,9%) verminderde, omdat in de gezondheidszorg consultaties en operaties werden uitgesteld.

De arbeidsmarkt hield dankzij steunmaatregelen beter stand dan de economische activiteit. Het aantal jobs verminderde slechts met 2.500 of 0,1 procent. Maar dat jaargemiddelde onderschat de impact van de coronacrisis. In het vierde kwartaal waren er 22.300 banen minder dan in dezelfde periode van 2019.

Vooruitzichten

Economen verwachten in 2021 een zwak eerste kwartaal, omdat veel beperkende maatregelen van kracht blijven. Daarna zal de versoepeling van de lockdown de groei doen versnellen. ING-econoom Philippe Ledent voorspelt ongeveer een nulgroei in het eerste kwartaal en 3,5 procent groei over het hele jaar. Maar in 2021 verdwijnen wellicht meer jobs dan in 2020, omdat de steunmaatregelen zullen uitdoven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud