Advertentie
Advertentie

Belgische economie trekt aan

Containerschepen in de haven van Antwerpen. ©BELGA

De Belgische economie is in het tweede kwartaal met 0,4 procent gegroeid en de expansie van het eerste kwartaal is opwaarts herzien van 0,3 naar 0,4 procent. Deze nieuwe cijfers geven aan dat het economisch herstel vaart wint.

Net als de andere landen van de eurozone profiteerde België in de eerste helft van 2015 van een drievoudige rugwind. De euro was zwak en de rente laag dankzij het soepel geldbeleid van de Europese Centrale Bank. De olieprijs was laag als gevolg van overaanbod.

De goedkope munt heeft een positieve invloed op de concurrentiekracht en de export. De lage olieprijs krikt de koopkracht op van de gezinnen en stimuleert de consumptie. Economen verwachten 1,3 procent groei in 2015, tegenover 1,1 procent in 2014.

De groei van 0,4 procent in het tweede kwartaal stemt overeen met de gemiddelde prognose van economen die vorige week door de Tijd zijn ondervraagd. De opwaartse herziening van de groei in het eerste kwartaal is te danken aan de sneller dan voorziene groei van de dienstensector.

In de herziene cijfers van het eerste kwartaal valt op dat de bedrijfsinvesteringen met liefst 14,8 procent zijn gestegen en dus niet met 0,9 procent zijn gedaald. Die enorme toename van de investeringen weerspiegelt de aankoop van een belangrijk patent in het buitenland. Farmabedrijf GSK meldde eerder dat het in maart voor 2,4 miljard euro patenten van vaccins heeft ondergebracht in België.

De plotse opstoot van de investeringen had echter geen invloed op de economische groei. Aangezien het patent in het buitenland is gekocht, leidde die transactie tot een even grote toename van de invoer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud