Belgische export en import krimpen fors

Containerschepen in de haven van Antwerpen. ©Wim Kempenaers

De sterke daling van de buitenlandse handel in augustus en september is te wijten aan de lagere olieprijs en escalatie van de handelsconflicten.

De Belgische uitvoer is in augustus met 4 procent gedaald tegenover vorig jaar en de invoer zelfs met 10,9 procent. 'In de vakantiemaand augustus zijn de in- en uitvoer traditioneel lager, maar de cijfers van augustus 2019 zijn bijzonder laag', zegt de Nationale Bank in een toelichting bij de handelscijfers.

De export naar Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk - de vier grootste afzetmarkten - daalt meer dan gemiddeld. De uitvoer naar de VS blijft groeien, maar die naar China daalt.

De zwaarst getroffen goederen zijn olieproducten, chemische producten en metalen. De olieprijs was in augustus duidelijk lager dan in augustus vorig jaar. België importeert ruwe olie en exporteert geraffineerde olieproducten.

Ook de handelsoorlog tussen de VS en China speelde wellicht een belangrijke rol. De herhaalde verhoging van de importtaksen op elkaars producten heeft niet alleen de handel tussen beide landen, maar ook de wereldhandel sterk afgeremd.

Een eerste voorlopige raming voor september suggereert dat de buitenlandse handel opnieuw sterk is gedaald. De export zakte in september met 4,5 procent tegenover september vorig jaar en de import met 7,6 procent. Ook in die maand was olie goedkoper dan vorig jaar. Het is mogelijk dat de cijfers van september nog sterk worden herzien.

Het plaatje voor de eerste negen maanden is wat beter. De uitvoer steeg in de periode januari-september met 1,6 procent naar 208,6 miljard euro, terwijl de invoer met 0,3 procent daalde naar 212,6 miljard. Het handelstekort zakte met de helft naar 4 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud