Advertentie

Belgische industrie weer op niveau van 2008

Met een recordomzet is staaldraadproducent Bekaert een mooi voorbeeld van hoe de industrie profiteert van de aantrekkende conjunctuur. ©Bekaert

De inzet van machines en personeel bereikt zijn hoogste peil sinds het uitbreken van de crisis. Het is de voorbode van een forse investeringsgolf.

De Belgische industrie beleeft een periode van hoogconjunctuur. Industriële bedrijven hebben in maart 81,6 procent van hun productiecapaciteit benut, blijkt uit een driemaandelijkse peiling van de Nationale Bank.

Het is van de financiële crisis van 2008 geleden dat de industrie nog zo’n groot deel van haar machinepark en personeel inzette.

Magische grens

Voor bedrijven is die hoge benutting van hun productiecapaciteit cruciaal, zegt Marc Lambotte, de CEO van Agoria, de federatie van de technologische industrie. ‘80 procent is de magische grens. We zien duidelijk dat bedrijven weer investeren als ze meer dan 80 procent van hun capaciteit benutten. Sinds vorig jaar zitten we daarboven. Dat weerspiegelt zich ook in het aantrekken van de investeringen.’

Bedrijven overschrijden de magische productiegrens waarbij ze extra gaan investeren.
marc lambotte
CEO agoria

De technologische industrie investeerde vorig jaar 4 procent meer dan in 2015. Voor dit jaar verwacht Agoria een investeringsgroei van 9 procent. 

‘Sinds 2009 stonden de investeringen op een laag pitje’, zegt Lambotte. ‘Bedrijven stelden hun vervangingsinvesteringen uit. Nu wordt die achterstand goedgemaakt.’

De drie tenoren van de Belgische industrie - de staaldraadproducent Bekaert , het materiaaltechnologiebedrijf Umicore  en de chemiegroep Solvay  - pakten de voorbije dagen uit met zeer gunstige vooruitzichten voor dit jaar.

Umicore zag zijn inkomsten uit recyclage in het eerste kwartaal met 4 procent stijgen. Die activiteit, die in Hoboken gebeurt, is goed voor zowat een kwart van de inkomsten en een derde van de winst van de groep.

Economische groei

De remonte van de industrie is te danken aan een combinatie van factoren. In de eerste plaats zijn er aanwijzingen dat de economische groei versnelt. Dat is onder meer toe te schrijven aan het soepele geldbeleid van de Europese Centrale Bank.

81,6 procent
Het productiepark van de Belgische industrie is voor 81,6 procent benut, de hoogste benuttingsgraad sinds de financiële crisis.

Bovendien verbetert de concurrentiekracht van de Belgische economie. De loonmatiging en de taxshift hebben de sinds 1996 opgebouwde loonkostenhandicap tegenover de belangrijkste drie buurlanden doen verdwijnen. Voorts blijft de euro goedkoop, hoewel de eenheidsmunt de jongste weken opveerde. 

‘De voorbije jaren was het gebrek aan vraag de grootste belemmering voor industriebedrijven’, zegt Lambotte. ‘Nu stelt zich dat probleem steeds minder. Een tekort aan geschoold personeel wordt wel een steeds belangrijker knelpunt.'

'Bedrijven kunnen hun machinepark nog beter benutten, maar dan moet er voldoende personeel zijn om de machines te bemannen. Dat wordt met het aantrekken van de economie steeds minder evident.’

Meer werk in industrie

De concurrentiekracht van de Belgische economie is verbeterd door de loonmatiging en de taxshift.

De recente positieve berichten zijn niet de eerste die wijzen op een remonte van de Belgische industrie. Onlangs bleek dat de werkgelegenheid in de industrie in 2016 voor het eerst in vijf jaar is toegenomen

Ook de vooruitzichten zijn gunstig. De industriële ondernemingen zijn volgens een andere peiling van de Nationale Bank van plan om in 2017 bijna een kwart meer te investeren.

©MEDIAFIN

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud