Advertentie

Belgische inflatie klimt naar hoogste peil in 13 jaar

©ANP

De spectaculaire hausse van de energieprijzen heeft de levensduurte met 4,16 procent doen stijgen, het hoogste niveau sinds oktober 2008.

De inflatie is in oktober gestegen naar 4,16 procent, tegenover 2,86 procent in september. Dat meldt Statbel, het Belgische statistiekbureau. Het is van oktober 2008 geleden dat de consumptieprijzen zo snel stegen. De inflatie is veel hoger dan verwacht. Het Federaal Planbureau had 3,68 procent inflatie voorspeld.

De forse versnelling van de inflatie is vooral te wijten aan de indrukwekkende klim van de energieprijzen. Energieproducten zijn gemiddeld 30,9 procent duurder dan een jaar geleden. Vooral de prijs van aardgas (+77,5%) is spectaculair gestegen. Maar ook diesel (+28%) en elektriciteit (+25,8%) werden veel duurder.

Graadmeter

De gezondheidsindex, de basis voor de automatische loonindexering, steeg het jongste jaar met 3,48 procent. Die graadmeter houdt geen rekening met de prijzen van benzine, diesel, alcohol en tabak.

De inflatie zonder energie stijgt naar 1,68 procent en blijft dus relatief laag. Dat is onder meer te danken aan de daling van de voedselprijzen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud