Advertentie

Belgische inflatie over de piek heen

De impact van de invoering van de Vlaamse energieheffing - beter bekend als de Turteltaks - ebt weg in de inflatiecijfers ©BELGA

Het uitdovende effect van de Vlaamse energieheffing én de late paasvakantie temperen de recentelijk fors oplopende levensduurte.

Het zal een opluchting zijn voor de regering, die de ver van het Europees gemiddelde wegspurtende Belgische inflatie met groeiende onrust volgde. In maart is de inflatie volgens de raming van de federale overheidsdienst Economie teruggevallen naar 2,3 procent, van 3 procent in februari. 

Een belangrijke factor zijn de energieprijzen. Die stijgen jaar op jaar nog met 11 procent, tegenover een toename met 15 procent in februari. Naast de afnemende impact van de duurdere olie dooft ook de invloed van de Vlaamse energieheffing, beter bekend als de Turteltaks, uit. Vlaanderen voerde die heffing in maart 2016 in, waardoor de impact jaar op jaar nu veel minder speelt. 

©Tijd Multimedia

Bij de opvallendste prijsdalingen in maart zijn onder meer vakantiedorpen en binnenlandse pakketreizen. Hier speelt mogelijk een 'paaseffect'. Reizen zijn duurder tijdens de paasvakantie dan net ervoor en net erna.

Aangezien de paasvakantie vorig jaar deels in maart viel - het cruciale paasweekend was eind maart - en dit jaar volledig in april, heeft Pasen dit jaar een milderende impact op de prijzen van onder meer hotels in maart. Het omgekeerde effect zal volgende maand spelen.

Kloof

Let wel: het is lang niet zeker dat de lagere Belgische inflatie de kloof met de buurlanden zal verkleinen. Ook elders zakt de inflatie dankzij het uitdovende effect van de duurdere olie en een gelijkaardig paaseffect.

Dat is zeker het geval in Duitsland, waar de inflatie op basis van een steekproef in zes deelstaten in maart van 2,2 naar 1,6 procent is gezakt. ING-econoom Carsten Brzeski ziet weinig tekenen van duurzame opwaartse prijzendruk: 'Als we de inflatiekorf in de bijna honderd deelcomponenten uitsplitsen, dan zijn er nog steeds veel meer items die met minder dan 1 procent in prijs stijgen dan items die ruim 2 procent duurder worden'.

Vrijdag maakt Eurostat het cijfer voor heel de eurozone bekend. Economen rekenen op een terugval van 2 naar 1,8 procent in maart. Maar afgaand op de scherpe daling in landen als België, Spanje en Duitsland is die raming te hoog.

De terugval zou Europese Centrale Bank-voorzitter Mario Draghi sterken in zijn boodschap dat de inflatieopstoot maar tijdelijk was en de stimulus dus onverkort van kracht blijft

WAAROM IS EEN BEETJE INFLATIE GOED?

In principe is een beetje inflatie als smeersel voor de economie zeker niet slecht. De theorie luidt dat consumenten een beetje inflatie nodig hebben om het geld te laten rollen.

Belangrijker is dat de grote schuldenberg waar vooral Europese overheden mee kampen, zonder scheut inflatie om de berg geruis- en pijnloos af te toppen, zo goed als ondraaglijk wordt.

Dat is ook de reden waarom Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), de voorbije twee jaar 1.700 miljard pompte in de strijd om de Europese inflatie weer in de richting van de doelstelling ('minder dan, maar dicht bij 2 procent') gooide.

België

Voor België dreigt het echter problematisch te worden als onze inflatie te snel en te ver van het Europese gemiddelde wegspurt. Zo dreigen we ons land collectief weer letterlijk uit de markt te prijzen en worden alle recente inspanningen - denk aan de indexsprong - om onze loonkostenhandicap weg te werken, tenietgedaan.

Een belangrijke aanstoker van die hardnekkig hoge inflatie is de overheid zelf, onder meer door het oogluikend toelaten van een duopolie voor telecomdiensten en allerhande taksen (verborgen of niet) voor energie. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud