Belgische ondernemers iets somberder

De bouwsector ziet de toekomst nog niet rooskleurig tegemoet. - Dries Luyten ©Dries Luyten

Het Belgische ondernemersvertrouwen is in oktober licht teruggevallen. Na drie maanden van stijging kent de index nu een lichte daling, vooral onder impuls van een sombere bouw- en verwerkende sector.

De maandelijkse conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België wijst op een lichte terugval in het vertrouwen van de Belgische ondernemers. Ook al blijft de algemene trend opwaarts georiënteerd, toch was de ondernemer iets somberder in oktober. De index zakte van -6,7 punten naar -7,7. Een negatief cijfer betekent dat er meer pessimistische ondernemers zijn dan optimisten. 

Aanstokers van de lichte neerwaartse knik zijn de bouwsector en de verwerkende nijverheid. In de bouwsector valt het vertrouwensverlies vooral te verklaren door mindere vooruitzichten over de toekomstige orders. De verwerkende industrie is dan weer eerder minder positief over het huidige orderbestand, dat in de komende maanden in activiteit zal resulteren. 

Volgens het rapport van de Nationale Bank blijft de algemene conjunctuurtendens wel positief. De twee andere sectoren - de dienstverlening aan bedrijven en de handel - blijven ook positief georiënteerd, zowel wat betreft de huidige activiteit als de wat betreft de marktvraag. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud