Advertentie
Advertentie

Belgische ondernemers optimistischer dan ooit

Containerschepen in de haven van Antwerpen. ©Wim Kempenaers

Het vertrouwen van de ondernemers stijgt voor de achtste maand op rij dankzij de heropening van de economie.

De indicator van het Belgische ondernemersvertrouwen stijgt in juli met 0,3 punt naar een recordhoogte van 10,1 punten, blijkt uit een persbericht van de Nationale Bank. De conjunctuurbarometer bereikte vorige maand het hoogste peil ooit en dat 'historische hoogtepunt' wordt deze maand nog licht overtroffen.

De lichte stijging van het ondernemersvertrouwen verbergt wel verschillen tussen de grote sectoren. In de handel en de verwerkende nijverheid werden de bedrijfsleiders optimistischer, maar in de bouw en diensten aan bedrijven werden ze somberder.

Handel

In de handel zien ondernemers een duidelijke heropleving van de vooruitzichten en van de verwachte bestellingen bij leveranciers. In de verwerkende nijverheid verbeterde vooral de beoordeling van het voorraadpeil.

De euforie van de ondernemers bevestigt dat de Belgische economie bij de start van het derde kwartaal fors blijft groeien.

De euforie van de ondernemers geeft aan dat de Belgische economie bij de start van het derde kwartaal fors blijft groeien. Dat is vooral te danken aan de heropening van de economie. Bedrijfsleiders lijken zich voorlopig weinig of geen zorgen te maken over de impact van de deltavariant van het coronavirus op de economie. De Nationale Bank verwacht dat de Belgische economie in 2021 met 5,5 procent groeit, na een krimp van 6,3 procent in 2020.

In de diensten aan bedrijven wordt de verslechtering van de vooruitzichten bijna volledig gecompenseerd door het grotere optimisme over de huidige activiteit.

De vermindering van het optimisme in de bouw heeft alles te maken met de malaise die er al enkele maanden is door tekorten aan grondstoffen, valt te horen bij de bouwfederaties. Verschillende bouwmaterialen zijn in de voorbije maanden fors duurder geworden. Dat komt omdat heel wat producenten van bouwmaterialen een jaar geleden nadat corona was uitgebroken hun activiteiten stillegden. Sinds de economie begin dit jaar hernam, steeg de vraag in de hele wereld fors, terwijl de producenten moeilijk konden volgen.

'Veel aannemers kunnen de hogere prijzen niet doorrekenen aan hun klanten, zeker niet als het om kleinere ingrepen gaat zoals nieuwe ramen installeren', zegt Anja Larik, de economisch adviseur van de Bouwunie. 'Bij grotere werkzaamheden kunnen stijgende grondstofprijzen vaak wel worden doorgerekend.'

De prijzen schommelen zo hard dat heel wat materialen aan dagprijzen worden verkocht. Dat betekent dat aannemers hun klanten op voorhand niet kunnen zeggen hoeveel bepaalde materialen zullen kosten. Die onzekerheid schrikt klanten af. Sommigen beslissen daarom om bouwwerkzaamheden uit te stellen. 'Niet alleen de dagprijzen doen klanten afhaken, maar ook het feit dat het soms niet mogelijk is om te voorspellen wanneer bepaalde materialen kunnen worden geleverd', zegt Larik.

Positief is dat er werk genoeg is. De orderboekjes zijn goed gevuld. 'In het begin van corona waren er weinig orders, maar toen mensen een tijdje thuis werkten, besloten ze meer te investeren in hun woning. Daarom steeg het aantal orders al snel. Maar toen gooiden de stijgende grondstofprijzen roet in het eten', zegt Véronique Vanderbruggen, de woordvoerder van de Confederatie Bouw.

Wat het effect zal zijn van de overstromingen in Wallonië zal duidelijk worden in volgende enquêtes. Het effect is allicht tweeledig. Aan de ene kant zullen aannemers veel werk hebben met de heropbouw. Aan de andere kant zal de vraag naar schaarse bouwmaterialen allicht stijgen. Ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk werden getroffen door noodweer, dat veel schade aanrichtte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud