Belgische ondernemers somberder

Bouwbedrijven werden in oktober weer pessimistischer - Foto HH ©David Rozing/Hollandse Hoogte

Het vertrouwen van de Belgische ondernemers is in oktober opnieuw gedaald, nadat het in september nagenoeg stabiel was gebleven. Zowel voor de verwerkende nijverheid, de bouw, de handel als de dienstverlening aan bedrijven zijn de vooruitzichten minder goed.

De zogenaamde conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België is deze maand met 1,9 punten gedaald tot -13,5 punten. Dat is het laagste niveau in zowat drie jaar.

In alle bedrijfstakken werden ondernemers pessimistischer. In de verwerkende nijverheid was er een tweede verslechtering op rij, nu tot -15,6 punten. De toestand van de orderboeken wordt minder gunstig ingeschat en ook de vooruitzichten voor de werkgelegenheid zijn minder goed. De bezettingsgraad in deze tak is ook vrij sterk gedaald tot 75,9 procent in oktober van 77,3 procent drie maanden eerder.

In de bouwnijverheid was de indicator krachtig opgeveerd in september, maar in oktober is er weer een daling (tot -11,3). Het conjunctuurklimaat in de bouw vertoont een zaagtandpatroon, merkt de Nationale Bank op.

In de handel daalt de indicator tot -15,6 punten door slechtere vooruitzichten voor de vraag.

Ook in de dienstverlening aan bedrijven is er meer pessimisme, voor de derde maand op rij al.

De algemene synthetische afgevlakte curve, die de onderliggende conjunctuurtrend weergeeft, bleef in oktober nagenoeg stabiel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud