Advertentie

Belgische topeconoom Jacques Drèze overleden

Jacques Drèze. ©UCL

Jacques Drèze, de meest gereputeerde Belgische econoom in de tweede helft van vorige eeuw, is overleden. Hij werd 92.

Jacques Drèze werd in 1929 in Verviers geboren, waar zijn vader bankier was en oprichter van de Banque Drèze. Hij studeerde economie aan de universiteit van Luik en trok nadien naar de Columbia University in de VS. In 1958 keerde hij terug naar België en werd hij professor economie aan de UCL, de Franstalige Leuvense universiteit.

Drèze legde zich toe op wiskundige economie - econometrie - en deed veel onderzoek rond vooral micro-economische onderwerpen. In de jaren 80 werkte hij in het bijzonder rond het nemen van economische beslissingen in onzekere tijden. Hij geldt als een van de grondleggers van het vernieuwde economisch denken in het Europa van de Tweede Wereldoorlog.

Hij was de oprichter in 1966 van het Center for Operations Research and Econometrics (CORE), een economisch onderzoekscentrum verbonden aan de UCL, dat jarenlang het meest gereputeerde was van ons land. Veel andere economen, in binnen- en buitenland, bouwden voort op het onderzoek van Drèze, die de meest geciteerde Belgische econoom was in werk van collega's.

Geen Nobelprijs

Hij kreeg verschillende eredoctoraten en gold als een potentiële winnaar van de Nobelprijs voor de Economie, een bekroning die hem echter niet ten deel viel.

'Hij was wellicht de grootste Belgische econoom ooit. Ik had de gelegenheid hem een paar keer te ontmoeten: een impressionante, bescheiden en vriendelijke personaliteit', zegt de Gentse econoom Gert Peersman op Twitter.

Drèze had vijf zonen. De oudste, Benoît Drèze, is politicus en zat voor de Franstalige christendemocraten in de Kamer en in het Waals Parlement. Een andere zoon, Jean Drèze, is ontwikkelingseconoom en werkt in India.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.