Belgische uitvoer hoger dan voor coronacrisis

Een containerschip in de haven van Antwerpen. ©Wim Kempenaers

De export is in april jaar op jaar met 46,7 procent gestegen en de invoer met 37,8 procent. Daardoor is de daling van vorig jaar als gevolg van de pandemie goedgemaakt.

'Ongeziene opleving van de invoer en de uitvoer in april.' Zo luidt de titel van het persbericht van de Nationale Bank over de buitenlandse handel.

De uitvoer steeg in april met 46,7 procent en de invoer met 37,8 procent tegenover april van vorig jaar. 'Deze bijzonder hoge groeicijfers worden gehaald omdat vergeleken wordt met de maand april 2020, het dieptepunt van de covidcrisis inzake buitenlandse handel', schrijft de Nationale Bank. In vergelijking met april 2019, het jaar voor de pandemie, steeg de export met 6 procent en was de invoer nog bijna 1 procent lager.

Het herstel van de buitenlandse handel manifesteert zich in de overgrote meerderheid van de producten en met nagenoeg alle partnerlanden.
Nationale Bank

'Het herstel van de buitenlandse handel manifesteert zich in de overgrote meerderheid van de producten en met nagenoeg alle partnerlanden', onderstreept de Nationale Bank. Aan de uitvoerzijde zijn transportmaterieel en chemische en farmaceutische producten de sterkste groeiers. 'We zien een stevige toename van de verkopen van covidvaccins.' Aan de invoerzijde zijn transportmaterieel en minerale producten, zoals ruwe olie, de sterkste groeiers.

Brexit

De Nationale Bank noemt de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk 'een van de weinige negatieve punten'. Het herstel van de export in april compenseert slechts een deel van de daling in februari en maart. Dat is 'ongetwijfeld een voortdurend effect van de brexit'. Sinds 1 januari moeten bedrijven die goederen exporteren naar het Verenigd Koninkrijk meer administratieve formaliteiten vervullen.

Bovendien daalt de handel met de VS. België importeerde minder elektrische voertuigen. De uitvoer van chemische en farmaceutische producten, die tijdens de eerste lockdown bijzonder goed had standgehouden, daalde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud