Belgische uitvoer keldert met 24 procent

Een containerschip in de haven van Antwerpen.

De exportcijfers van mei zijn iets minder slecht dan de 'dramatische' cijfers van april.

De Belgische uitvoer is in mei met 24 procent gezakt tegenover mei vorig jaar. De invoer zakte met 25,4 procent. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Nationale Bank.

De daling van de buitenlandse handel is wel iets minder groot dan in april, toen de export en import met respectievelijk 28 en 29,7 procent terugvielen. De Nationale Bank noemt de cijfers van april 'historisch' en 'dramatisch'. Het lichte herstel tussen april en mei is te danken aan de geleidelijke versoepeling van de lockdown.

De Vlaamse cijfers zijn vergelijkbaar met de Belgische. De Vlaamse uitvoer zakte in april met 27,7 procent en de invoer met 31,5 procent. 'Dat is een nooit geziene daling', zegt Flanders Investment & Trade (FIT). Er zijn nog geen Vlaamse cijfers beschikbaar voor de maand mei. Vlaanderen is goed voor 82,1 procent van de Belgische export.

Vlaanderen is middenmoter

De Nationale Bank merkt op dat de ene helft van de Europese landen de handel meer ziet dalen dan België en de andere helft minder. FIT noemt Vlaanderen een middenmoter. De Nederlandse export daalde in april met 19 procent, de Duitse export met 31 procent en de Franse uitvoer met liefst 44 procent.

De export naar China stijgt.
Nationale Bank

In de periode maart tot en met mei daalde de buitenlandse handel van België met alle belangrijke landen, met uitzondering van China. Vooral de export van geneesmiddelen naar China groeide.

De cijfers per product tonen aan dat alleen de handel in chemische en farmaceutische producten toenam. De handel in olieproducten en in vervoermaterieel daalde het meest. De zware recessie heeft het olieverbruik en de olieprijs fors doen dalen. De lockdown deed de autoproductie en autoverkoop kelderen.

Brexit

FIT merkt op dat de Vlaamse export naar het Verenigd Koninkrijk met 38 procent is gezakt. Vooral de uitvoer van auto's (-77%) en textiel (-67%) kreeg zeer zware klappen.

Het aftellen naar brexit is nu echt begonnen.
Flanders Investment & Trade

'Halfweg tussen de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (31 januari 2020) en het einde van de overgangsperiode (31 december 2020) is het aftellen nu echt begonnen. Vlaamse bedrijven die nu niet starten met de voorbereiding zijn er aan voor de moeite.' De Europese Unie onderhandelt met het Verenigd Koninkrijk over de toekomstige handelsrelaties. Maar die gesprekken verlopen stroef en daarom stijgt de bezorgdheid over een harde brexit. Dat zou slecht nieuws zijn, want het Verenigd Koninkrijk is de vierde grootste afzetmarkt voor Belgische exporteurs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud