Belgische zelfstandigen kloppen meeste werkuren

Zelfstandigen werken fors langer dan werknemers en ambtenaren die voltijds werken. ©ANP XTRA

Belgische zelfstandigen werken 53 uur per week, tegenover 47 uur gemiddeld in Europa

De zelfstandige die dag en nacht in de weer is voor zijn zaak blijkt meer dan een cliché te zijn. Uit cijfers van de Europese statistische dienst Eurostat is op te maken dat Belgische zelfstandigen die voltijds aan de slag zijn gemiddeld 52,9 uur per week werken. Daarmee laten ze alle andere Europeanen achter zich.

Andere hardwerkende zelfstandigen zijn de Oostenrijkers, die gemiddeld 51,8 uur werken, en de Grieken, met 50,8 uur. Het Europees gemiddelde ligt bij zelfstandigen op 47 uur per week.

Zelfstandigen werken daarmee fors langer dan werknemers en ambtenaren die voltijds werken. Zij zijn in ons land gemiddeld 39 uur per week aan de slag. ‘Op zich is dat logisch, want een zelfstandige heeft geen vaste uren en geen vast inkomen’, zegt arbeidseconoom Stijn Baert (UGent). ‘Hoe meer hij werkt, hoe meer hij verdient. Bovendien betalen we in ons land veel belastingen, waardoor hard werken nodig is om voldoende over te houden. Zeker omdat het pensioen van zelfstandigen niet zo hoog ligt.’

Door de hoge loonkosten denken zelfstandigen twee keer na vooraleer ze iemand in dienst nemen.
Stijn Baert
Arbeidseconoom Ugent

Andere redenen waarom zelfstandigen lange dagen kloppen, kunnen volgens Baert de administratieve rompslomp zijn en het feit dat personeel aanwerven duur is. ‘Door de hoge loonkosten denken zelfstandigen twee keer na vooraleer ze iemand in dienst nemen. Vaak kiezen ze er eerder voor zelf wat meer te werken.’ Door de krapte op de arbeidsmarkt hebben zelfstandigen die iemand in dienst willen nemen bovendien alle moeite van de wereld die vacature in te vullen.

Volgens Unizo-topman Danny Van Assche stroken de cijfers met bevragingen die de werkgeversorganisatie eerder afnam. ‘75 procent van de zelfstandigen is zeer tevreden met het feit dat ze zelfstandig zijn, maar bijna de helft klaagt over de lange werkdagen. Zeker in de horeca en de detailhandel.’ Unizo pleit voor lagere loonlasten voor laaggeschoolde banen, zodat het aanwerven van personeel in de horeca of de detailhandel goedkoper wordt.

‘Bovendien zou het, met de cijfers in het achterhoofd, geen goed idee zijn de flexi-jobs af te schaffen’, zegt Van Assche. Met die flexi-jobs kan iemand die al aan het werk is op een goedkope manier enkele uren per week bijklussen. Groen wil af van de flexi-jobs omdat die reguliere arbeid zouden verdringen.

De meeste politieke partijen zetten in hun verkiezingsprogramma in op een lastenverlaging voor laaggeschoolden. De N-VA pleit ook voor een ondernemersaftrek voor zelfstandigen die zonder een vennootschap werken, zodat ze minder belastingen hoeven te betalen. Bij Open VLD pleit minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) er dan weer voor de statuten van werknemers en zelfstandigen op termijn gelijk te trekken. Dat moet zelfstandigen een hoger pensioen en meer rechten op werkloosheids- en ziekte-uitkeringen geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud