Advertentie

Betalingsuitstel tot 30 september voor bedrijfs- en woonkredieten

Gouverneur Pierre Wunsch van de Nationale Bank en premier Sophie Wilmès. ©EPA

De banken beloven de overheid om betalingsuitstel te geven aan bedrijven en gezinnen die zijn getroffen door de impact van het coronavirus. Voorts stelt de regering 50 miljard ter beschikking voor de garantie van nieuwe kredieten.

Om de financiering van bedrijven en gezinnen op peil te houden en de negatieve impact van het coronavirus te beperken heeft de federale regering op initiatief van minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) met de Nationale Bank en de banken een akkoord bereikt over een pakket ingrijpende maatregelen.

Dit is een financiële bazooka.
Pierre Wunsch
Gouverneur Nationale Bank

'We doen alles om de jobs van de mensen te beschermen', beklemtoonde De Croo op een persconferentie. Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, spreekt van een 'financiële bazooka'.

Betalingsuitstel

Niet-financiële bedrijven, kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) en zelfstandigen krijgen zonder kosten betalingsuitstel tot 30 september als ze op 1 februari geen betalingsachterstand hadden of op 29 februari een betalingsachterstand hadden van minder dan 30 dagen. Eén bedrijf op de vier kan de coronaschok niet aan als er twee maanden geen inkomsten zijn, blijkt uit een studie van de bedrijfsdata-expert Graydon.

Ook particulieren met een hypothecaire lening krijgen zonder kosten betalingsuitstel tot 30 september. Dat uitstel geldt zowel voor kapitaalaflossingen als rentebetalingen. Het betalingsuitstel voor bedrijven en gezinnen wordt niet automatisch toegekend. Kredietnemers moeten aantonen dat ze in nood zijn door het coronavirus en betalingsuitstel vragen aan hun bank.

Het uitstaand bedrag aan hypothecaire kredieten bedroeg in januari 179 miljard euro, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Het uitstaand bedrag aan bedrijfskredieten bedroeg 127 miljard.

Een gezin met 500.000 euro op de bankrekening krijgt geen betalingsuitstel.
Johan Thijs
CEO KBC en voorzitter Febelfin

'Bedrijven en particulieren in liquiditeitsnood krijgen uitstel', zegt Johan Thijs, CEO van KBC en voorzitter van de bankenfederatie Febelfin. 'Maar een gezin met twee werkenden van wie er één technisch werkloos wordt, zal geen beroep kunnen doen op betalingsuitstel als op hun bankrekening 500.000 euro staat. We vragen solidariteit en zullen de regeling met gezond verstand toepassen.'

Staatswaarborg

Voorts komt er een garantieregeling voor nieuwe kredieten. De garantieregeling is van toepassing op nieuwe kredieten die de banken verstrekken aan levensvatbare niet-financiële ondernemingen, kmo's en zelfstandigen. Alleen ontleners die geen betalingsachterstand hadden op 1 februari of op 29 februari een betalingsachterstand hadden van minder dan 30 dagen komen in aanmerking.

'Banken dragen te veel risico'

Voormalig minister van Financiën en Europees parlementslid Johan Van Overtveldt (N-VA) vreest dat de banken in vergelijking met Duitsland en Frankrijk (zie inzet onderaan) een te groot deel van het gewicht van het reddingsplan van 50 miljard euro dragen.

In Frankrijk moeten de banken niet de eerste schok – bij ons 3 procent – van de niet-geïnde leningen incasseren, zegt hij. En op de rest dragen ze maar 10 procent van het verlies, terwijl dat bij ons in twee schijven daalt naar 50 procent en dan naar 20 procent.

‘Het komt er nu op aan een maximale kredietstroom op gang te brengen, zodat bedrijven deze crisisperiode kunnen overbruggen’, reageert hij. ‘De overheid is de enige die in deze omstandigheden dit uitzonderlijk risico kan en moet dragen. De banken moeten daarbij een stuk ‘skin in the game’ hebben, maar ik vrees dat ze nu te veel risico op hun schouders krijgen.’

De waarborg geldt voor nieuwe kredieten die de banken tussen nu en 30 september verstrekken. De maximumlooptijd van de nieuwe kredieten bedraagt minder dan 12 maanden.

De federale regering trekt een budget uit van 50 miljard euro om de verliezen van de banken op die nieuwe kredieten te waarborgen. 'Dat bedrag vertegenwoordigt 10 procent van het bruto binnenlands product', zegt De Croo. 'Het is dus een zeer krachtig signaal.'

Maximumrente

De banken moeten kredietverliezen tot 3 procent zelf dragen. De verliezen tussen 3 en 5 procent worden voor de ene helft gedragen door de banken en voor de andere helft door de overheid. De verliezen boven 5 procent worden voor 80 procent door de overheid gedragen.

De jongste tien jaar, inclusief de financiële crisis van 2008-09, bedroegen de kredietverliezen maximaal 1 procent. De overheid komt dus tussen als de kosten van de coronacrisis minstens drie keer zo groot zijn als tijdens de financiële crisis. Thijs merkt op dat de banken de jongste tien jaar voor meer dan 10 miljard euro buffers hebben opgebouwd.

De maximumrente voor de nieuwe kredieten bedraagt 1,25 procent (exclusief 'fee'). Die 'fee' (extra kosten) mag 25 basispunten bedragen voor kredieten aan kmo's en 50 basispunten voor grote ondernemingen. Per bedrijf worden kredieten tot een maximumbedrag van 50 miljoen gewaarborgd. Voor hogere bedragen is goedkeuring door de overheid nodig.

De Croo zegt dat de garantieregeling via een koninklijk besluit wordt uitgevoerd nadat de regering bijzonder machten heeft gekregen van het parlement.

WAT DOEN DE BUURLANDEN? 

De belangrijkste buurlanden van België hebben de voorbije dagen gelijkaardige systemen van kredietgaranties aangekondigd voor bedrijven die als gevolg van de coronacrisis een moeilijke periode moeten overbruggen.

Het meest forse en gedetailleerde komt van Duitsland. Daar garandeert de staatsbank Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) voor maximaal 550 miljard euro kredieten via het zogenaamde Corona Schutzschild. Voor kmo's neemt KfW 90 procent van het kredietrisico over, voor grote bedrijven is dat 80 procent. Met andere woorden: als een kmo de helft van een krediet van 10 miljoen niet kan terugbetalen, draait in Duitsland de privébank voor 0,5 miljoen op. In België is dat via het getrapte systeem 1,3 miljoen.  

Frankrijk kwam met 300 miljard kredietgaranties, via de staatsinvesteringsbank Bpifrance. De aangerekende kosten zijn exact dezelfde als in België (0,25 procent voor kmo's, 0,50 procent voor grote bedrijven). Parijs neemt 90 procent van het risico op zich voor alle bedrijven tot 5.000 werknemers en 1,5 miljard euro omzet (ETI in het jargon, enterprises du taille intermédiaire). Voor grotere bedrijven is er niets specifiek bepaald maar moet er waarschijnlijk geval per geval bekeken worden. In het zelfde voorbeeld als hierboven draagt de privébank dus ook 0,5 miljoen van het risico, tegenover 1,3 miljoen in België. 

Nederland versoepelde en verruimde de regeling Garantie Ondernemingsfinanciering (GO). De garantie beloopt 50 procent van het krediet, Den Haag zegt 'alle garantieruimte te verstrekken die nodig is'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud