Bonden schatten opkomst betoging op meer dan 100.000

De politie houdt het op 80.000 demonstranten. ©Dries Luyten

Volgens de vakbonden demonstreerden woensdag in Brussel meer dan 100.000 mensen tegen wat ze het asociale beleid van de regering-Michel noemen. De politie houdt het op 80.000.

Als de cijfers van de vakbonden kloppen, is de opkomst een pak hoger dan de verwachte 70.000 betogers. De politie heeft het over een iets meer bescheiden 80.000. In november vorig jaar, toen het protest tegen de toen pas gevormde federale ploeg in alle hevigheid woedde, daagden er 120.000 mensen op. Het zijn er vandaag in elk geval een pak meer dan bij de tweede grote betoging tegen de regering-Di Rupo, toen zo’n 40.000 mensen naar Brussel trokken (zie illustratie).

Algemeen genomen verliep de betoging zonder veel incidenten, alleen op het einde kwam het tot relletjes. De politie moest zelfs even het waterkanon inzetten. Een paar tientallen betogers, van wie enkelen gemaskerd, provoceerden de politie met vuurwerk en bommetjes. Een honderdtal havenarbeiders probeerden eerder even van het parcours af te wijken, maar de politie kon op tijd ingrijpen.

De ordediensten arresteerden 28 relschoppers: drie administratief omdat ze de orde verstoorden en 25 gerechtelijk wegens vandalisme, geweld tegen de politie en oproer. Bij de relletjes raakten twaalf mensen gewond.

Rond 17 uur was het hele parcours van de betoging weer vrij voor het verkeer. Hier en daar werd nog schoongemaakt. Het gros van de bedrijven zei amper een impact te hebben gezien van de betoging, meldde de werkgeversorganisatie Voka. Hetzelfde was te horen bij technologiefederatie Agoria.

©Mediafin

Volgens de bonden is hun achterban nog steeds woedend over het gevoerde beleid. Bij de christelijke vakbond ACV wordt gewezen op de rekentool die het afgelopen weekend gelanceerd werd. Zo’n 40.000 mensen rekenden de afgelopen dagen uit hoeveel de regeringsmaatregelen hen kosten. De website lag zelfs een tijdlang plat wegens een teveel aan bezoekers. ‘Dat bewijst voor ons dat het ongenoegen nog altijd zeer groot is’, klinkt het bij het ACV.

De dienstverlening van De Lijn is in heel Vlaanderen verstoord. Meer info hier. Ook in Brussel is er hinder bij de MIVB.

Er wordt opgeroepen de auto te mijden in Brussel vandaag. Het vertrek van de betoging is voorzien omstreeks 11uur/11.30 uur, de aankomst omstreeks 15 uur. Het hele parcours zal verkeers- en parkeervrij worden gemaakt.

Bij de NMBS zijn er voorlopig geen problemen. De vakbonden riepen hun achterban op niet deel te nemen zodat zoveel mogelijk betogers naar Brussel kunnen komen.

Bij het ABVV is het ongenoegen zelfs zo groot dat de vakbondstop haar achterban carte blanche geeft. Zoals De Tijd eerder al meldde, organiseert de socialistische bond van oktober tot december provinciale actiedagen. Om welke acties het precies gaat, mogen de regionale afdelingen zelf uitmaken, communiceerde het ABVV gisteren. Zelfs stakingen horen tot de mogelijkheden.

De beslissing doet uitschijnen dat de ABVV-top de achterban niet langer onder controle kan houden. Tot nu toe probeerden de drie grote vakbonden hun acties te coördineren, al kostte het de socialistische bond heel wat moeite om de heethoofden in eigen rangen te temmen. De overheidsvakbond ACOD kleurde af en toe buiten de lijntjes. Het meest recente voorbeeld is de keuze van de Franstalige tak van de ACOD om vrijdag een treinstaking te organiseren. Opvallend is dat de Vlaamse vleugel daar niet aan deelneemt.

De meerderheidspartijen zullen het niet nalaten om de verdeeldheid tussen de vakbonden uit te spelen. De regering-Michel verdenkt het ABVV, dat in tegenstelling tot de twee andere bonden geen bevriende partij aan de regeringstafel heeft, ervan de oppositiekaart te trekken.

Bij de drie vakbonden klinkt dat ze proberen de acties zo goed als mogelijk te coördineren. Voor het eerst sinds de vorming van de regering-Michel is evenwel de perceptie ontstaan dat er geen sprake meer is van een hecht vakbondsfront. In de regering hopen ze dat de vakbondsbetoging, die het begin moest inluiden van een hete herfst, meteen de laatste grote opstoot is van het protest tegen haar beleid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud