Brexit treft vooral jobs in Antwerpen

©Photo News

Tot 7.900 banen - twee keer zo veel als bij sluiting Opel - worden bedreigd.

Als het Verenigd Koninkrijk volgend jaar de Europese Unie verlaat, dreigt die schok vooral voelbaar te zijn in Antwerpen. Dat leert een studie van de KU Leuven.

Een harde brexit zou in de provincie Antwerpen een verlies van 7.900 banen betekenen. Dat betekent dat de schok dubbel zo zwaar aankomt als de sluiting van Opel Antwerpen in 2010, toen 3.800 banen verdwenen. Een zachte brexit komt neer op een halve ‘Opel Antwerpen’: 1.942 jobs.

Dat blijkt uit een studie die KU Leuven-professor Hylke Vandenbussche maakte in opdracht van de Vlaamse regering. Eerder werd bekend dat een harde brexit België 42.000 banen kan kosten, vooral in de voedings- en textielindustrie.

Per provincie

Nu is ook de uitsplitsing per provincie gemaakt. In absolute aantallen komt de klap in Antwerpen het hardst aan, relatief het hardst in West-Vlaanderen. Daar zou een harde brexit 1,3 procent van de jobs kosten. Nog lokaler bekeken is de grootste schok op de arbeidsmarkt te verwachten in de stad Antwerpen, Gent en de as Brugge-Kortrijk.

Donderdag won de Britse premier Boris Johnson overtuigend de Britse verkiezingen, waardoor een harde brexit minder waarschijnlijk is geworden. Johnson controleert nu het parlement, dat groen licht moet geven aan de scheidingsdeal.

‘Maandag treedt een regering aan met een overweldigend mandaat van de kiezer’, zei Johnson gisteren. ‘Een mandaat om de brexit uit te voeren. We zullen dat mandaat uitvoeren tegen 31 januari.’

Wereldhandelsorganisatie

Toch is dat niet voldoende om een harde brexit te vermijden. Na 31 januari moet Londen nog een handelsverdrag met de EU27 sluiten. Als dat niet lukt, krijgen we alsnog de harde brexit, waarbij de maximumdouanetarieven van de Wereldhandelsorganisatie automatisch van kracht worden.

‘De kans op een harde brexit is kleiner geworden’, zegt de woordvoerder van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). ‘Maar er is geen reden voor een hoerastemming. De brexit blijft slecht nieuws voor Vlaanderen.’ 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud