nieuwsanalyse

Brugpensioen helpt jongeren niet aan werk

©Photo News

Het argument van de vakbonden dat brugpensioen een mechanisme creëert om plaats vrij te maken op de arbeidsmarkt voor jongeren, klopt niet. Dat blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies.

'Onze kleinkinderen vinden geen werk. Ondertussen worden de grootouders gedwongen tot steeds langer werken.' Die uitspraak van ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw vat perfect samen hoe de vakbonden het stelsel van brugpensioen, of SWT zoals het tegenwoordig officieel heet, verdedigen. Zij argumenteren dat het langer aan de slag houden van oudere werknemers de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt fnuikt.

Dat was ook de reden waarom systemen als het brugpensioen in het leven werden geroepen. De hoop was dat daardoor meer jongeren een baan zouden vinden. Dat klinkt misschien goed, maar in de praktijk blijkt die aanpak niet te werken.

Er is in België geen positieve link tussen de daling van de arbeidsmarktdeelname van ouderen en de tewerkstellingsgraad bij jongeren.
Franstalige onderzoekers

Zowat alle economen verwerpen het idee dat er zoiets is als een vast aantal banen. De mythe dat er voor elk extra werkuur voor ouderen één minder is voor jongeren wordt door hen de 'lump of labour fallacy' genoemd.

Enkele Franstalige economen maakten in 2010 een studie voor België. Ze onderzochten of er een effect was van de invoering van het brugpensioen op de evolutie van het aantal werkende jongeren sinds het begin van de jaren 1980. Daarbij bleek dat 'er in België geen positieve link is tussen de daling van de arbeidsmarktdeelname van ouderen de tewerkstellingsgraad bij jongeren'. Met andere woorden: hoewel de ouderen minder werken, zijn er niet meer jongeren aan de slag.

De hoge jeugdwerkloosheid - die vooral een probleem is in Brussel en Wallonië - is volgens de onderzoekers het gevolg van een gebrekkige opleiding, een mismatch tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt en te hoge minimumlonen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud