Advertentie

Coene: 'Beter vermogens dan winst op vermogens belasten'

Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank ©BELGA

Wanneer de regering-Michel zou besluiten om een belasting op kapitaal in te voeren, kan dat beter via een vermogensbelasting dan via een vermogenswinstbelasting. Dat zegt Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank.

Coene deed zijn uitspraken in het VRT-programma 'De vrije markt', zo meldt deredactie.be. Coene stort zich daarmee nu ook in het debat over de 'tax shift'.

Die 'tax shift' focust zich momenteel op een vermogenswinstbelasting, een belasting op meerwaarden die worden gerealiseerd op het 'basisvermogen'. Coene noemt zo'n belasting een optie, maar is er zelf geen voorstander van. Die meerwaarden kunnen erg volatiel zijn, omdat ze beïnvloed worden door bijvoorbeeld schommelingen op de financiële markten. In zo'n scenario zouden verliezen op dat vermogen dan weer fiscaal aftrekbaar worden.

Daarom pleit Coene eerder voor een belasting op vermogens. Om zoiets mogelijk te maken, is er echter een vermogenskadaster nodig. Wat volgens Coene geen probleem mag zijn, aangezien heel wat informatie over vermogens, zoals immobiliën en andere activa nu al bekend is bij verschillende overheidsdiensten. Het zou dus enkel kwestie zijn van die gegevens aan elkaar te linken.

Dat is een opmerkelijk pleidooi voor een man die te boek staat als van liberale signatuur te zijn. En regeringspartij Open vld toonde zich in het verleden al de ferventste tegenstander van zo'n vermogenskadaster.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud