Advertentie

Colruyt zet miljarden euro's in Luxemburg

In de jongste jaarrekening van Colruyts Luxemburgse miljardenbedrijf is sprake van 87,8 miljoen euro winst en een belasting van 4.972 euro. ©NICOLAS MAETERLINCK/BELGA

De Belgische warenhuisgroep betaalde in Luxemburg nog geen 5.000 euro belasting op 87 miljoen euro winst. Hoewel Colruyt toegeeft aan fiscale optimalisatie te doen, ontkent het illegale constructies op te zetten. 'We zijn bovendien een van de grootste belastingbetalers in België', klinkt het.

De warenhuisgroep Colruyt, een van de grootste bedrijven van België, heeft onlangs miljarden verhuisd naar Luxemburg. Zowel het financieringsbedrijf (1,16 miljard euro waard) van de hele Colruyt-groep als het vastgoedimperium (1,22 miljard euro) van de groep valt nu onder een Luxemburgs bedrijf dat tot voor kort een adres deelde met 1.300 andere Luxemburgse bedrijven.

Tijdens LuxLeaks bleek dat adres een van de meest gebruikte postbussen te zijn voor fiscale constructies via het Groothertogdom. De betrokken Belgische bedrijven van Colruyt gebruiken in eigen land al de notionele intrestaftrek om miljoenen euro’s belasting te ontwijken, maar Colruyt bezigt ook een extra ‘vluchtroute’ naar Luxemburg om de belasting nog meer te drukken.

Amper belasting

In de jongste jaarrekening van Colruyts Luxemburgse miljardenbedrijf is sprake van 87,8 miljoen euro winst en een belasting van 4.972 euro. Dit jaar heeft Colruyt via de Luxemburgse constructie ook nog eens 730 miljoen euro winst uit België via een belastingvrij dividend naar Luxemburg gebracht.

Alleen op deze manier blijven we in België onder 30 procent belasting
Marc Hofman
CFO Colruyt

Met dat geld is meteen een belastingconstructie opgezet om zowel in Luxemburg onbelaste dividenden op te strijken als in België aftrekbare intresten te hebben. Om dus in beide landen belastingvoordelen te genieten. Dat soort tweeslachtige constructies wil de OESO verbieden omdat ze de belastingwetten van verschillende landen misbruiken om overal een pak minder belasting te betalen.

'Fiscale optimalisatie'

Marc Hofman, de financieel directeur van de Colruyt-groep, bevestigt dat belastingdeals zijn gesloten met de Luxemburgse én de Belgische fiscus. 'We zijn niet beschaamd om te zeggen dat we aan fiscale optimalisatie doen. We doen dat om te vermijden dat onze globale belastingvoet boven 30 procent stijgt.’ In een reactie zaterdag laat het bedrijf nog weten dat het een van de grootste belastingbetalers in België is. 'Wij zijn ook een van de weinige bedrijven die de voordelen van de notionele interestaftrek gebruiken waarvoor ze bedoeld is: investeren in België en hier werkgelegenheid creëren.'

Financieel directeur Hofman laat voorts uitschijnen dat de dividenden naar Luxemburg vloeien om ‘de groei van Colruyt in Luxemburg van drie naar acht winkels te financieren’. Maar een supermarkt kost hooguit 2 miljoen euro, verre van 730 miljoen euro. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud