Advertentie
Advertentie

Coronapremie van 500 euro komt in de vorm van consumptiecheque

Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (l.) en premier Alexander De Croo. ©BELGA

Na een lange vergadering hebben de meerderheidspartijen een akkoord gesloten over de invulling van het loonakkoord. Bedrijven kunnen werknemers een coronapremie in de vorm van een consumptiecheque van maximaal 500 euro geven.

De topministers van de regering-De Croo hebben vannacht na moeizame onderhandelingen een compromis gesloten over een kader voor het loonoverleg. Het bemiddelingsvoorstel wordt nu overhandigd aan de vakbonden en de werkgeversorganisaties, waartussen het loonoverleg helemaal was vastgelopen.

Om het sociaal overleg recht te trekken maakt de regering de toekenning van een coronapremie mogelijk. Werknemers kunnen in 2021 een premie tot 500 euro netto krijgen. De premie moet, om de belastingfactuur voor de bedrijven te drukken, worden uitbetaald in de vorm van consumptiecheques. Bedrijven moeten daarop een patronale bijdrage van 16,5 procent betalen.

De consumptiecheques werden vorig jaar ingevoerd, maar worden nu herdoopt tot 'coronapremie'. Omdat de cheques momenteel maar op een beperkt aantal plaatsen kunnen worden gebruikt, zal de regering het mogelijk maken die vaker als betalingsinstrument te gebruiken. 'Het is de bedoeling dat mensen die kunnen gebruiken voor hun gewone uitgaven, zoals aankopen in de supermarkt', klinkt het.

Geen criterium

Hoewel de werkgeversorganisaties daar op aandrongen heeft de regering geen criterium vastgelegd welke bedrijven de eenmalige premie kunnen toekennen. De werkgevers wilden dat alleen bedrijven die in 2020 hun omzet zagen stijgen de premie kunnen uitbetalen. Zo zouden ondernemingen met coronaschade beschermd worden.

16,5%
Patronale bijdragen
Op de coronapremie zullen bedrijven een patronale bijdrage van 16,5 procent moeten betalen.

Het akkoord maakt alleen melding van 'ondernemingen die tijdens de crisis goede resultaten hebben behaald. 'Wie geeft of niet, is vrij te kiezen', klinkt het bij een regeringsbron.

De consumptiecheques komen boven op de 0,4 procent loonsverhoging die de loonwet voor dit en volgend jaar toelaat en een verwachte inflatie-indexering van 2,8 procent. Samen zullen de lonen dit en volgend jaar tot 3,2 procent kunnen stijgen, de maximale loonmarge die volgens de wet van 1996 mogelijk is, maar wat voor de vakbonden te weinig was.

Over het exacte percentage en de toekenning en hoogte van de coronapremie moet op sectoraal en bedrijfsvlak nog worden gesproken. Bij gebrek aan een nationaal akkoord tussen de vakbonden en de werkgeversorganisaties is de sociale vrede niet gegarandeerd, wat betekent dat de bonden actie kunnen voeren om hun eisen kracht bij te zetten. Het is daarom niet uitgesloten dat de premie in bepaalde sectoren verplicht wordt.

Minimumlonen

De federale regering kwam aan zet omdat de sociale partners het niet eens geraakten over de invulling van de loonmarge. Ze toonden zich wel bereid te onderhandelen over een aantal andere dossiers, waarvan de verhoging van het minimumloon politiek het gevoeligst ligt.

De regering schuift de onderhandelingen over het minimumloon, de overuren, de aanvullende pensioenen en de eindeloopbaanregeling terug naar de sociale partners. Die zullen zich daar de komende weken verder over buigen.

Voor de minimumlonen benadrukt de regering op vraag van de socialisten dat ze op termijn moeten stijgen.

Voor de minumumlonen benadrukt de regering op vraag van de socialisten dat ze op termijn moeten stijgen. De voorbije jaren werd het minimumloon wel geïndexeerd, maar werden er geen bijkomende loonsverhogingen op toegepast. De stijging kan er wel pas komen na de coronacrisis.

Om de bedrijven te ondersteunen stelt de regering dat die evolutie gepaard kan gaan met fiscale en parafiscale maatregelen. Dat moet vermijden dat ondernemingen naast een hoger minimumloon ook nog eens hogere belastingen moeten betalen.

Unizo en ABVV lijnrecht tegenover mekaar

‘Opgelucht dat het er is.’ Zo reageert Unizo-topman Danny Van Assche op het akkoord over de invulling van het loonakkoord dat de federale regering woensdagnacht bereikte.

De nettocoronapremie van maximaal 500 euro ‘is een fors bedrag’, maar de Unizo-topman vindt het belangrijk dat het niet de volle pot hoeft te zijn en dat de premie op bedrijfsniveau wordt onderhandeld. ‘Negentig procent van de bedrijven heeft het slecht gedaan, het is belangrijk dat ze niet worden gedwongen iets te doen wat niet kan’, zegt Van Assche.

Hij maakt zich wel zorgen over de minimumlonen. Van Assche waarschuwt dat die in ons land best wel hoog liggen in vergelijking met de rest van Europa. Bovendien duiken ze vooral op in de sectoren die zwaar getroffen zijn.

Miranda Ulens van de socialistische vakbond ABVV reageert dan weer teleurgesteld bij Radio 1. Ze vindt het een probleem dat niet geraakt wordt aan de loonsverhoging van 0,4 procent die de loonwet voor dit en volgend jaar toelaat bovenop de inflatie-indexering.

‘Daar zullen we ons tegen blijven verzetten’, zegt Ulens. ‘Ik hoor Unizo nu ook meteen al de deur dichtdoen rond de discussie over de verhoging van de minimumlonen. Terwijl daar de voorbije twaalf jaar niks rond gebeurd is in ons land.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud