Deminor buigt zich over Libor-geknoei

Erik Bomans van Deminor ©BELGA

Deminor, het advieskantoor dat beleggers bijstaat, houdt de manipulatie van de Libor-interbankenrente tegen het licht. Dat gebeurt mee op verzoek van institutionele investeerders.

Voor de zomervakantie raakte bekend dat een reeks grootbanken, waaronder het Britse Barclays, jarenlang knoeide met belangrijke rentetarieven die financiële instellingen elkaar aanrekenen. Het gaat daarbij vooral om de Libor-rente die wordt vastgelegd in Londen.

Het nieuws leidde tot onderzoeken, maar ook tot een vloed van rechtszaken, vooral in de Verenigde Staten. Nu blijkt ook Deminor begonnen te zijn met een analyse. ‘We willen nagaan of er iets kan worden gedaan voor investeerders’, zegt Erik Bomans, partner van het advieskantoor.

Dat gebeurt mede op verzoek van institutionele partijen. ‘Daar zijn op dit moment geen Belgische partijen bij’, verduidelijkt Bomans. Hij beklemtoont ook dat Deminor geen mandaat heeft om juridisch in actie te komen. Dat kan mogelijk wel gebeuren na het onderzoek, als het kantoor aanbevelingen heeft gedaan aan zijn cliënten. Maar dat is nog niet voor meteen, omdat het dossier zich bij Deminor nog ‘in een preliminair stadium’ bevindt. ‘Het zou evengoed kunnen zijn dat er niets gebeurt’, zegt Bomans.

Volgens hem kan het rentedossier vanuit twee invalshoeken worden bekeken. ‘Vanuit het standpunt van investeerders die aan de tarieven gekoppelde producten kochten en schade leden omdat de tarieven beïnvloed werden, en vanuit het standpunt van de beleggers die aandelen van de betrokken banken kochten en de waarde van hun belegging zagen dalen.’

Deminor spitst zich in hoofdzaak toe op de tweede invalshoek en dan vooral op de koersevolutie van het Barclays-aandeel. ‘Beleggers kochten aandelen van de bank en plots zakt de koers, bij het bekend raken van het nieuws. Je zou kunnen claimen dat je de aandelen niet gekocht had of tegen een lagere waarde, als je het geweten zou hebben.’ De eerste invalshoek lijkt een minder evidente basis voor een zaak omdat de bewijsproblematiek er omvangrijker is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud